Nyheter

Arbetstidsdirektivet ändras inte nu heller

Det hjälpte inte att Sverige accepterat den kompromiss som ordförandeskapet presenterat för att försöka få en ändring av arbetstidsdirektivet till stånd. EUs ministerråd kunde ändå inte komma överens.

Publicerad

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin hade inför ministerrådsmötet förklarat att Sverige accepterade ordförandeskapets förslag till kompromiss för att slippa räkna läkares bakjour som arbetstid. EG-domstolen har ju i två domar slagit fast att all jourtid ska behandlas som arbetstid enligt arbetstidsdirektivet.
Tidigare gällde för Sveriges del att om direktivet skulle ändras för jourtid så skulle opt-out-möjligheten - att vissa arbetsgivare skulle kunna träffa avsteg från direktivets viloregler med enskilda anställda - skulle avskaffas. Den linjen hade alltså Sverige inför Rådet för sysselsättning och socialpolitik den 5 december gått ifrån, under protester från oppositionspartierna.
Men det hjälpte inte. EUs arbetsmarknads och socialministrar kunde ändå inte komma överens.
- Det blev en låsning, britterna och några andra länder satte sig på tvären, säger Sven-Otto Littorins pressekreterare Mårten Wennberg från Bryssel.
Absurt nog var det alltså britterna som satte sig på tvären, trots att de enligt kompromissförslaget skulle få behålla sin omhuldade opt-out.
Jo, britterna kunde tänka sig att acceptera förslaget till ändrat arbetstidsdirektiv, men inte direktivet om likabehandling av inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag. De två direktiven var kopplade till varandra i kompromissförslaget.
- Ordförandeskapet ville att de två direktiven skulle hänga ihop, säger Mårten Wennberg.
Det gick alltså inte att säga ja till det ena och nej till det andra.
Resultat: Inget ändrat arbetstidsdirektiv och inget direktiv om likabehandling av inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag.