Nyheter

Bortgallrade kvinnor
till attack mot DO

I en grupptalan stämmer 31 kvinnor Lunds universitet för könsdiskriminering. De två juristerna i Centrum för Rättvisa Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord lägger fram saken på DN Debatt idag.

Publicerad

De 31 gör även en JO-anmälan av Diskrimineringsombudsmannen där de hävdar att myndigheten inte vill driva fall av könsdiskriminering vid universitet och högskolor.

Enligt Centrum för Rättvisa har ombudsmannen byt policy efter det att JämO gick upp i den nya myndigheten vid årsskiftet: Den nya Diskrimineringsombudsmannen avstår från att driva mål som gäller diskriminering i form av ”positiv särbehandling” vid universitet och högskolor. Enligt skribenterna tillämpar tre fjärdedelar av högskolorna könsdiskriminering i de urvalsregler som ligger till grund för vilka som antas till utbildningarna. I 95 procent av fallen är det kvinnor som missgynnas.

SLU förlorade tidigare i tingsrätten ett mål som gällde en kvinna som blivit förbigången på grund av universitetets kvotsystem. Detta mål är överklagat till hovrätten men ännu ej avgjort. DO inväntar domen, men Centrum för Rättvisa anser att DO de facto beslutat att inte driva frågan oavsett utgången.

Pia Engström Lindgren, chefsjurist på DO, anser att domen i hovrätten måste inväntas. I detta fall har preskriptionstiden förlängts för att garantera att kvinnans motpart, staten, kommer att stå för ersättning vid en fällande dom.

– DO anser att positiv särbehandling kan vara bra i fall där meriterna är lika eller ”i det närmaste lika”. I SLU-fallet tillämpades ett kvotsystem vilket domstolen i Uppsala underkände. EG- domar pekar också i den riktningen.

Kvotsystemet hos SLU kom att med automatik sålla bort många kvinnliga sökande från folkhögskolor.

De nu aktuella 31 driver sitt fall själva. Men i den mån anmälningar kommer in till DO kommer de att behandlas på samma sätt som i fallet med den kvinna som hävdar att hon blivit diskriminerad av SLU – det vill säga att deras fall hålls vid liv tills hovrätten eller, om målet överklagas, Högsta Domstolen avgör frågan.