Catharina Elmsäter-Svärd: ”Det stod Byggnads på min musmatta”

2017-09-21 00:00 Karin Nilsson  
”Byggbranschen behöver bli en attraktiv arbetsgivare för att få fler medarbetare. Det behövs fler företag som vågar växa och anställa, men konkurrensen måste vara schysst och man får inte tappa greppet om säkerheten.” Foto: Jörgen Appelgren

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister (M) blir ny vd för Sveriges Byggindustrier. – Jag fick frågan och sa ja. Jag kände att det var rätt tajming.

Den 1 oktober börjar Catharina Elmsäter-Svärd på sitt nya jobb. Under de senaste 2,5 åren har hon arbetat som moderator, styrelseproffs och gett råd till koncernledningar om hur politiken fungerar inom områdena transport, logistik och infrastruktur.

– Det här är områden som påverkar människors och före­tags vardag och allt det finns inom byggindustrin. Jag kan fortfarande vara en samhällsbyggare här.

Partiledarposten inom Moderaterna har varit ledig. Var det inget för dig?

– Jag sa nej 2014. Och till skillnad från många andra så menar jag nej om jag säger nej.

Företag i byggbranschen är relativt ofta i Arbetsdomstolen. Hur ser du på det?

– Det är bra att det verktyget finns. Men jag tycker att det är bättre att man gör upp innan tvisten hamnar i domstol.

Men varför är de oftare i AD?

– Det kan finnas ett behov av att pröva saker så långt det går för att bägge parter behöver få ledning. Vi får hoppas att man tar till sig och lär sig något utav det.

Har du någon egen erfarenhet av motparten Byggnads?

– När jag blev ordförande i arbetsmarknadsutskottet 2006 efterträdde jag Anders Karlsson, som varit ombudsman för Byggnads. Han gav mig sin musmatta som det stod Byggnads på och sa: ”Den här kan du ha nytta av.”

Och av deras nu­varande ord­­för­ande Johan Lindholm?

– Johan har en god bakgrund. Han är också Södertälje-bo och har en koppling till SSK, Södertälje Sportklubb, där jag är ordförande.

Din företrädare ser faror med regeringens lagförslag om huvudentreprenöransvar. Vad säger du?

– Anställda som inte får sin lön är förstås ett stort problem. Men frågan är om man löser det genom att med lagstiftning lägga över ansvaret på huvudentreprenören, särskilt i en tid när vi har så många underentreprenörer.

Hur menar du?

– Risken är att det blir fler oseriösa företag och att de skickar räkningen till den som är överst. Jag tycker inte heller att politiken ska in och lagstifta där parterna kan göra något själva.

Karriär

1965

Föddes.

1987

”Jag gifte mig med Vidar. Det har varit en god förutsättning för min karriär.”

1997

Riksdagsledamot för Moderaterna.

2010

Blev infrastrukturminister.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen