Dagsböter för skott mot gym

2013-01-30 12:14 Ann Norrby  

Polisen som sköt tolv skott i samband med ett rån döms till 80 dagsböter. Tio av skotten gick in i ett gym där tre kvinnor hade kunnat bli träffade.

Vid rånet förra året av en guldsmedsbutik i Stockholm försökte polisen gripa rånarna. En av polismännen började själv skjuta när en rånare sköt mot dem. Senare visade det sig att rånarens vapen var en ofarlig startpistol.

Polismannen åtalades för framkallande av fara för annan.

Stockholms tingsrätt anser att han haft rätt till nödvärn i förhållande till rånaren som sköt mot honom. Det gav honom rätt att skjuta de första skotten. Men han borde ha slutat skjuta när han märkte att skotten inte påverkade rånarna. Polisen kunde då i stället ha avvaktat och tagit skydd bakom parkerade bilar. I alla fall skulle han inte ha fortsatt att skjuta efter att han gjort ett uppehåll för att ladda om sitt vapen.

Polismannen döms till 80 dagsböter för framkallande av fara för annan. Domen kan överklagas senast den 20 februari.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer