"Det är djävligt lätt att sitta på läktarna och gnälla"

2009-03-05 10:12 Esref Okumus  

Lennart Alverå, IF Metalls förste ombudsman i Göteborg, är förbannad: - Ingen förstår allvaret. Bara igår fick 350 gå från Volvo Lastvagnar.

IF Metall Göteborg har ett 80-tal klubbar på cirka 700 företag. Hela 25 procent, eller 5 600 medlemmar av totalt 21 500, är varslade eller redan arbetslösa.
Det handlar framför allt om bilindustrin, underleverantörerna till den, bemanningsbranschen och i tredje led mekaniska verkstäder, som blir allt fler
Lennart Alverå vill dock inte uttala sig om hur många klubbar som kan tänka sig att använda den nya möjligheten: sänkt lön i utbyte mot ledighet eller utbildning.
- På tisdag kommer vi att samla alla avdelningsombud och klubbordföranden för att gå igenom det nya avtalet. Vi har gått ut till klubbarna att ingen ska göra upp något avtal innan dess.
Lennart Alverå vågar inte heller gissa hur många avtal det kommer att bli i slutänden.
- Det finns företag som varit på oss och det finns redan en del uppgörelser, som jag tyvärr inte kan gå in på.
När Lennart Alverå skildrar läget på de hårt drabbade arbetsplatserna och stämningen bland medlemmarna är det lätt att förstå snacket om "undantagstillstånd". Om den massiva kritiken från andra förbund mot IF Metalls krisuppgörelse säger han:
- Vi sitter i en situation som ingen har gjort tidigare. Det är panik på många av våra arbetsplatser. Det är djävligt lätt att sitta på läktarna och gnälla.
Hur ser paniken ut?
- Om du har sagt upp för tredje, fjärde gången kan du inte göra det en gång till, för då dör företaget. En annan lösning måste till. På en målarfirma kan du ta bort två av tio och det kan fungera utmärkt. Men hos oss kan du inte bara stryka sista skiftet eller 20 procent rakt av. Det här skulle aldrig hänt om det hade varit en s-regering.
Är de bättre på att sälja bilar?
- Det här är inte den första lågkonjunkturen i Sverige. Förr hade vi en fungerande länsarbetsnämnd och mängder med åtgärder som utbildningsinsatser och pensionsuppgörelser.
Finns det risk för en bestående missämja mellan förbunden?
- Inte på lång sikt, säger Lennart Alverå.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer