Nyheter

Dyrt för arbetsgivare inte svara på sms

Foto: IBL

En tingsrättsdom ger en boendestödjare i Västerås 30 000 kronor i skadestånd efter ett oklart avskedande via telefon.

Publicerad

Boendestödjaren hade mycket sjukfrånvaro under sommaren 2017 vilket orsakade bemanningsproblem för det aktuella företaget. Hon hade en visstidsanställning som skulle upphöra den 30 november förra året.

Men den fick ett plötsligt slut i samband med ett telefonsamtal den 14 augusti. Ord står mot ord när det gäller vad som avhandlades under samtalet. Enligt boendestödjaren avskedade chefen henne från arbetet som boendestödjare.

Men chefen hävdar att hon bara meddelade boendestödjaren att hon inte behövde arbeta de resterande dagarna på semesterschemat utan schemaläggningen skulle lösas med annan personal. 

Boendestödjaren skickade dagen efter samtalet ett sms till sin chef där hon förklarade hur hon upplevt samtalet och begärde ersättning för de återstående passen på schemat.

Något svar från chefen fick hon inte.

Nu har Uppsala tingsrätt svara på frågan huruvida boendestödjaren avskedades genom samtalet. Domstolen anser att arbetstagaren inte lyckats bevisa att hon faktiskt blev avskedad eller att arbetsgivaren hade sådana avsikter.

Men sms:et visar att arbetstagaren var ledsen och skärrad över samtalet och uppfattade det som att hon blivit avskedad. Och eftersom chefen inte svarade på sms:et har hon åsidosatt arbetsgivarens skyldighet att undanröja missförstånd i sådana här situationer.

Företaget måste betala 30 000 kronor i skadestånd.