Facklig lättnad över nytt minimidirektiv i EU

2019-02-07 16:16 Jonna Söderqvist  
Karla Wixe, chef för de svenska fackens gemensamma kontor i Bryssel. Foto: Christian Rhen

EU har beslutat om ett nytt direktiv om minimivillkor för arbetstagare. I Sverige dras en lättnadens suck: Direktivet inkräktar inte på den svenska modellen och kollektivavtalen.

En prövotid på max sex månader, kompensation för inställda jobb och rätt till gratis obligatorisk utbildning. Det är några av de nya bestämmelserna i direktivet om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i EU som Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen preliminärt kommit överens om i natt.

I Sverige andas fack, arbetsgivare och staten ut. Det har funnits en farhåga om att direktivet skulle komma att hota den svenska modellen och kollektivavtalen, eftersom den helt nya biten i direktivet, som handlar om minimivillkor för arbetstagare, redan regleras i svenska kollektivavtal. Men nu är arbetsmarknadens parter i Sverige lättade, eftersom direktivet ger dem möjlighet att avvika från direktivets bestämmelser i kollektivavtal, vilket parterna jobbat för.

- Vi kan fortsätta som förut, säger en nöjd Karla Wixe, chef för de svenska fackens gemensamma kontor i Bryssel.

- Samtidigt förbättrar det villkoren för arbetstagare i länder där det inte finns starka parter och kollektivavtal, tillägger hon.

Enligt EU omfattar de nya bestämmelserna 200 miljoner arbetstagare och också de som har atypiska anställningar, till exempel nollavtal eller behovsanställningar.

- Överenskommelsen vi har nått ger dem som jobbar i flexibla anställningsformer, i synnerhet de mest utsatta, bättre transparens och förutsägbarhet, säger Belgiens EU-kommissionär Marianne Thyssen, partiledare för kristdemokratiska CD&V, i ett pressmeddelande.

Syftet med direktivet är att förbättra arbetsvillkoren genom att främja tryggare och mer förutsägbara anställningar och samtidigt säkerställa flexibiliteten på arbetsmarknaden.

Direktivet bygger på och är en uppdatering av upplysningsdirektivet från 1991.

Nästa steg är att den preliminära överenskommelsen går vidare till Europaparlamentet och rådet för slutligt antagande.

 

Läs merEU-kommissionens sida.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt