Nyheter

Fackligt aktiva utsätts för grova kränkningar

Förra året dödades 144 fackligt aktiva och medlemmar. Drygt 800 utsattes för misshandel och ytterligare många tusen drabbades av andra former av grova kränkningar.

Publicerad

Uppgifterna redovisas i den fackliga internationalen IFS årliga rapport och presenteras i Sverige av LO, TCO och Amnesty. Bakom övergreppen ligger både regeringar, arbetsgivare, polis och militär runt om i världen visar årets IFS-rapport.
Särskilt skrämmande tycker de svenska organisationerna är att antalet mördade fackliga företrädare och medlemmar har ökat med 25 procent jämfört med året innan.
Colombia toppar även denna gång den makabra dödslistan med 78 mord på fackliga aktivister. Elva av dem var kvinnor. Men det dödliga våldet ökade också i länder i Asien och Afrika. Förra året mördades 33 fackligt aktiva i Filippinerna och fler än 20 i Ghana.
Rapporten beskriver drygt 15.000 fall av grova kränkningar av de fackliga rättigheterna - mord, misshandel, fängslanden, våldtäkter, avskedanden, hotelser och trakasserier. Dessa fall anmäldes under förra året till IFS men de är bara toppen av ett isberg. I praktiken är det betydligt fler som drabbats av repressalier. Många vågar inte anmäla övergrepp eller vet inte att rätten att bilda och vara med i en fackförening skyddas av FN- och ILO-konventioner.
- Det är helt oacceptabelt att regeringar och arbetsgivare förföljer arbetstagare som använder sin rätt att arbeta fackligt. Kränkningarna är inte enbart en fråga för fackföreningsrörelsen. FN och EU bör också agera kraftfullt för att stoppa övergreppen, säger LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin och TCOs ordförande Sture Nord i ett gemensamt uttalande.
- Globaliseringen av ekonomin har lett till en ökad frihet för kapitalet. Men den måste också innebära global respekt för mänskliga rättigheter.
Fria fackföreningar är helt avgörande för att åstadkomma en rimlig fördelning och en demokratisering av arbetslivet, understryker de. Det går aldrig att nå FNs millenniemål om att utrota fattigdomen om arbetstagarna förvägras rätten att bilda och gå med i fackföreningar.
Facklig verksamhet motarbetas både i fattiga och rika länder. Länder som särskilt omnämns i årets rapport är från den afrikanska kontinenten bland andra Zimbabwe, Marocko, Sydafrika, Kenya, Libyen och Etiopien. Asiatiska länder där förföljelsen var särskilt hård är bland andra Bangladesh, Kambodja, Indien, Malaysia och Sri Lanka. Från i stort sett samtliga länder i Mellanöstern rapporterades om allvarliga kränkningar. I Latinamerika utmärker sig Mexiko, Guatemala, Costa Rica, Dominikanska republiken, Argentina och ytterligare ett flertal länder.
I diktaturer som Vitryssland, Burma, Kina, Kuba, Iran och Nordkorea samt flertalet Gulfstater är fria och demokratiska fackföreningar bannlysta. I stället övervakas arbetstagarna av regeringsstyrda organ på arbetsplatserna.
Allvarliga kränkningar rapporterades förra året också från många västländer, bland dem Australien, USA, Schweiz, Storbritannien och Polen. Allt fler europeiska fackföreningar rapporterar om växande antifackliga stämningar i Europa, konstaterar IFS.
Europa ses ofta som det goda exemplet när det gäller sociala rättigheter, men i praktiken är det mindre än tio procent av de europeiska företagen som fullt ut respekterar organisationsrätten och rätten att förhandla kollektivt. Många europeiska fackföreningar rapporterade under 2006 om en utbredd och ökande fientlighet från arbetsgivarhåll mot fackligt arbete.
Hela rapporten finns på en särskild webbsida där man enkelt kan få fram information om kränkningar i olika länder, regioner och världsdelar. Adressen är: www.lotcobistand.org/krankningar.