Nyheter

Färre arbetsskadade kräver rättelse

LO-TCO Rättsskydd får in betydligt färre arbetsskadeärenden från fackförbunden, enligt försäkringschefen Claes Jansson. Det tycks bero på att färre arbetsskadade vänder sig till förbunden för att få hjälp att ta strid mot Försäkringskassans avslagsbeslut.

Publicerad

- Det är ett kraftigt ärendetapp och minskningen ligger på sambandsprövningarna, säger Claes Jansson som är chef på försäkringsenheten på LO-TCO Rättsskydd.
Minskningen sker medan inflödet av ärenden som gäller indragen sjukpenning, trafikärenden och Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) ligger konstant.
- Jag har jämfört de treförsta kvartalen 2007 med motsvarande period i år. 2007 hade vi 435 nya arbetsskadeärenden. I år har det bara kommit in 267, säger Claes Jansson.
Förändringen är svårtolkad. Först trodde Claes Jansson att det berodde på att fackförbunden på något sätt skulle ha ändrat policy.
- Men vi har hört oss för och inget förbund har dragit åt svångremmen. De säger att de har samma policy för rättshjälp nu som tidigare.
En annan tänkbar förklaring skulle vara att Försäkringskassan omorganiserar och att det påverkar beslutstakten inom myndigheten. Men från kassan har LO-TCO Rättsskydd fått beskedet att man ligger i fas med ärendehanteringen.
- I stället är problemet att de inte får in lika många ärenden, säger Claes Jansson.
Varför det är så kan man bara spekulera om. En välvillig förklaring är att fler är nöjda med Försäkringskassans beslut.
- Det är förstås inte omöjligt, men ingen vi talat med har märkt av någon större välvilja hos Försäkringskassan, säger Claes Jansson.