Nyheter

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal är nu i gång

- Vi har fått ett förslag från Svenskt Näringsliv att ta ställning till, säger PTKs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt, som just håller på att sortera pappren efter gårdagens möte.

Publicerad

Igår, tisdag, träffades förhandlarna för första gången i Svenskt Näringslivs lokaler på Storgatan i Stockholm. Huvudavtalsförhandlingarna leds av de tre huvudorganisationernas "förhandlingschefer"; Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker, LOs tidigare avtalssekreterare Erland Olauson och PTKs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt.
- Vi har nu satt ut träffar för hela hösten. Det vore ju fantastiskt om vi blev färdiga den 20 december, då är det precis 80 år sedan det förra huvudavtalet, Saltsjöbadsavtalet, undertecknades, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Igår, tisdag lämnade Svenskt Näringsliv ett förslag om förhandlingsordning i rättstvister och intressetvister som LO och PTK ska svara på den 10 september.
- Det gällde sådant som preskriptionsregler, som kanske inte är så upphetsande, men vi ska nu analysera förslaget så att vi kan lämna våra synpunkter på nästa träff, säger Erland Olauson.
Vad betyder det att arbetsgivarna är först ut med att komma med förslag?
- Det brukar vara så. Det kommer säkert att bli förslag från vår sida också så småningom.
Är det sant att det bara är en kvinna bland de 21 förhandlarna?
- Det är ju fullständigt bedrövligt. Det finns inget försvar för att det inte har hänt något på den fronten sen 30-talet. Den enda trösten är att om det blir en bild från avtalsundertecknandet så kommer det att vara kvinnor på den.
Med det påminner han om att det är den högsta ledningen i respektive organisation som har det slutliga ansvaret om det kommer så långt som till ett undertecknande, alltså för LOs del Wanja Lundby-Wedin och för PTK Mari-Ann Krantz. Men till att utföra hantverket fram till dess har de tre organisationerna utsett idel män, bara PTK har också lyckats utse en kvinna: Journalistförbundets förhandlingschef Jeanette Jansson.