Generösare asbestförsäkring gäller inte alla

2009-04-22 15:32 Mattias Davidsson  

Parterna enades förra året om generösare försäkringsregler för den som får cancer av asbest. Men Sven-Erik Sjölund som har lungsäckscancer blir utan.

Trygghetsförsäkring vid Arbetsskada, TFA, har förändrats så att efterskyddet för cancersjuka asbestexponerade gäller längre, skriver tidningen Arbetarskydd. "Vanliga" arbetssjukdomar måste visa sig innan man fyller 65 för att man ska ha rätt till efterskyddsersättning. Men för cancer orsakad av asbest gäller högre åldersgränser.
Inom privat sektor måste sjukdomen ha visat sig innan man fyller 75 år. Den nya gränsen trädde i kraft den 1 juli 2008.
För den som arbetat inom kommun, landsting eller Svenska kyrkan gäller ingen åldersgräns alls efter den 1 januari 2009.
Den som drabbas av lungsäckscancer, mesoteliom, kan få 3 400 kronor i månaden från det datum då sjukdomen visade sig.
Men det finns de som blir utan ersättning. Sven-Erik Sjölund har fått diagnosen mesoteliom med visandedag den 8 januari 2008. Då gällde fortfarande den gamla åldersgränsen 70 år. Men Sven-Erik Sjölund hade hunnit fylla 71. Man kan säga att hans mesoteliom visade sig både för sent och för tidigt.
- Jag förstår inte att tider som människor bestämt utestänger en del sjukdomsdrabbade från ersättning. Sjukdomen bryr sig inte om almanackan, säger Sven-Erik Sjölund.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer