Guldklockan: Mats Essemyr, utredare inom arbetsmarknadspolitik

2017-06-01 00:00 Calle von Scheele  
Mats Essemyr. Foto: Jann Lipka

Han jobbar på TCO sedan 22 år tillbaka.

Varför sökte du dig till TCO?

– Jag såg en annons som ut­redare och tyckte att min bakgrund som forskare i ekonomisk historia passade. På TCO jobbade min tidigare hand­ledare på universitetet, Anders Forsman. Jag hade också haft kontakter med facket och TCO när jag skrev en utredning om infrastruktur för dåvarande Salf, alltså Ledarna. Jag tyckte att den här världen var intressant och trodde att jag skulle passa där.

Varför blev du kvar?

– Jag hade god kunskap om hur samhället och arbetsmarknaden fungerar genom min forskarbakgrund, men har lärt mig mycket nytt om till exempel hur lönebildning fungerar, om arbets­tider och EU. Därför har det varit spännande att gå till jobbet på morgnarna. Jag hoppas att jag bidragit till bättre villkor för arbets­tagarna.

Hur har du orkat tågpendla under alla år?

– Tidigare, när barnen var små, kändes det jätte­jobbigt. Nu cyklar jag till centralstationen i Upp­sala, sätter mig på tåget med en kopp kaffe och läser morgontidningen. Tågturen på 40 minuter är en av de bästa stunderna på dagen.

Vad är mest aktuellt just nu?

– Arbetsmarknadspolitikens utformning i vid mening. Det går bra på arbetsmarknaden, men bekymmer finns med omställningsförmågan. Vi måste skapa bättre förutsättningar för den.

IF Metall har på sin kongress fattat beslut om ett nationellt program för kompetens­utveckling. Betyder det något för TCO?

– Ja, det betyder väldigt mycket för TCO och våra förbund. Kompetensutveckling är vägen framåt. Det är som bekant vad tjänstemanna­rörelsen vill sedan tidigare.

Efterlysning - Guldklockan

Har du jobbat mer än 20 år på samma arbetsplats som till exempel ombudsman, chef, arbetsrättjurist eller inom en myndighet? Eller har du en trotjänare till kollega som förtjänar att uppmärksammas med en intervju? Mejla redaktionen: redaktionen@lag-avtal.se

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer