Guldklockan: Ulf Lindberg vid Almega

2017-12-14 00:00 Ann Olrin  

Han är näringspolitisk chef och har jobbat för Almega sedan 2001.

– Almega är i dag en av de tyngsta rösterna i samhällsdebatten. Det är en stor förändring för tjänsteföretagen och för en organisation som ursprungligen bildades för att ta hand om udda branscher som inte passade i den gamla SAF-strukturen.

Du kom till Almega 2001 från ett jobb som regionchef för Svenskt Näringsliv. Vad var det som lockade?

– Jag fick frågan av Almegas dåvarande vd som sa att medlems­företagen ville ha något mer än den arbetsgivarservice som Almega erbjöd. Min uppgift blev att arbeta mot politiken och mot media för att lyfta tjänsteföretagens betydelse för samhällsekonomin.

Vad har varit de största utmaningarna?

– Många av våra branscher är nya ur ett historiskt perspektiv som bemanning, privat verksamhet i välfärden och det som följer i digitaliseringens spår. Alla dessa snabbväxande nya branscher väcker debatt och ibland irritation genom att de utmanar gamla bestående strukturer. Nu senast sprängdes en ny vall när det visade sig att tjänsterna utgör mer än hälften av värdet av den svenska exporten.

Vad är du mest stolt över att ha uppnått?

– Jag är stolt över att ha medverkat till framåtsyftande reformer som både varit till nytta för medborgarna, samhället och tjänsteföretagen. Till exempel valfrihetsreformerna och etableringsfriheten inom äldreomsorgen, primärvården och förskolan. Och inte minst att Rut-avdraget kom till som nu växer i tjänstebredd och har skapat en bra bit över 20 000 nya jobb.

Du slutar på Almega vid årsskiftet. Vad är ditt råd till din efterträdare?

– Mitt enda råd till Andreas Åström som ska ta över efter mig, är att han ska göra jobbet på sitt sätt. Man kan lyssna på goda råd men alla måste göra jobbet efter sina idéer och förutsättningar. Det finns flera vägar fram till samma mål.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer