Ingen förlikning i huvudduksmålet

2009-03-30 11:11 Esref Okumus  

Det blev ingen förlikning i det så kallade huvudduksmålet där två kvinnliga receptionister står mot Friskis och Svettis. Det stod klart efter en muntlig förhandling i Arbetsdomstolen i torsdags.

De två muslimska kvinnorna hävdar att de nekats fast arbete på grund av att de bar huvudduk. Kvinnorna var timanställda i receptionen hos Friskis och Svettis i Malmö.
När det var dags att diskutera en fast anställning uppgav chefen att de inte kunde räkna med en sådan anställning om de inte tog av sig duken, enligt kvinnorna. De hävdar också att chefen även tidigare utryckt sig på "ett kränkande sätt om islam".
Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att arbetsgivaren, genom chefen, har utsatt receptionisterna för trakasserier som har samband med deras religion. Ett brott enligt lagen om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet bland annat på grund av religion. Sedan årsskiftet gäller en helt ny lag för samtliga diskrimineringsgrunder.
DO, som för kvinnornas talan, yrkar 100 000 kronor i skadestånd till var och en av dem.
Inför huvudförhandlingen, som kommer att äga rum i november i år, har Arbetsdomstolen begärt kompletterande handlingar från parterna.

Esref Okumus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer