Nyheter

Kåkstädernas svarta får gratis hjälp med vardagens juridik

Det är en dämpad skara som sitter i väntrummet hos Black Sash i Kapstaden. Alla har de på något sätt hamnat i kläm i ett bräckligt välfärdssystem och behöver juridisk hjälp. Utan kunskap eller pengar har de svårt att hävda sin rätt och föra sin egen talan mot arbetsgivare eller myndigheter.

Men på Black Sash kan de få hjälp. På kontoret i Kapstaden jobbar tre juridiska rådgivare, en av dem är Nomahlubi Nabe. Hon tar emot ungefär 20 personer varje dag och hennes telefon ringer i ett.
- Det är en strid ström av människor hit till kontoret. Många har rest långt för att få hjälp och de flesta är arbetslösa. Jag hjälper dem att få de sociala förmåner de har rätt till enligt landets lagar och avtal. Men med vårt byråkratiska system kan det ta lång tid och det krävs tålamod.
Även om Sydafrika i dag är en demokrati med ett betydligt bättre socialt system än tidigare så får Nomahlubi Nabe dagligen ta emot personer som blivit felaktigt uppsagda, inte fått ut sin a-kassa eller som väntat på pension eller barnbidrag i flera år.
- Vi har bra lagar och riktlinjer nu, men genomförandet och tillämpningen fungerar dåligt. Det råder en byråkrati som inte utgår från de fattigas situation och myndigheterna har svårt att nå ut till dem med information om deras rättigheter.
Ett exempel är att det krävs minst fem lönebesked när man ansöker om a-kassa. Och för den som bor i ett skjul är det svårt att hålla reda på papper. Dessutom är postgången till kåkstäderna bristfällig, den kommer en gång i veckan - om den kommer. Och besökarna på Black Sash kommer huvudsakligen från kåkstäderna.
- Många av dem är analfabeter och de vet inte hur man gör när man ansöker om a-kassa. Ingen har talat om det för dem.
Black Sash har funnits i 50 år och startades av vita kvinnor som en proteströrelse mot apartheid. Namnet kommer sig av de svarta banderoller de använde som en symbolisk sorg över apartheid. Ledorden har varit social rättvisa och demokrati. Och arbetet har förändrats i och med landets utveckling. I dag handlar det om att se till att de fattigaste människorna i landet får det de har rätt till och att utbilda dem om deras rättigheter.
- Vi har sju kontor i landet med ett femtiotal anställda. Men vi är beroende av de 30-tal volontärer som hjälper till. De är ofta juridikstuderande och det anses som en fjäder i hatten att ha jobbat åt Black Sash när man söker jobb.
Black Sash driver inga enskilda fall i domstol eftersom det skulle vara för dyrt. Däremot kan de driva fall som berör många och som kan bli prejudicerande. Arbetet finansieras med hjälp av bidrag, fonder och donationer. Men rådgivningen för de sökande är gratis.
Strömmen av besökare till Nomhalubis rum fortsätter. En efter en kommer de in och berättar sina historier. Men hur orkar hon själv att ständigt träffa förtvivlade, utsatta människor?
- Jag har jobbat här i över 20 år och känner att det jag gör är meningsfullt och verkligen gör nytta. Dessutom är det aldrig långtråkigt.

Fakta

Kan du tänka dig att jobba ideellt?

STELLAN GÄRDE, FÖRBUNDSJURIST PÅ LO-TCO RÄTTSSKYDD
- Ja, jag lägger ned mycket av min fritid på att arbeta ideellt i Juristkommissionen.
Jag har också varit ansvarig, delvis ideellt, för ett program i Sydafrika som har innefattat gratis rådgivning för medellösa personer som har behövt rättshjälp.

LENA MAIER SÖDERBERG, SACOS CHEFSJURIST
- Nej, det skulle inte passa ihop med mitt liv just nu.
Annars tror jag det skulle vara en bra och intressant erfarenhet.

MARTIN AGELL, ADVOKAT PÅ ADVOKAT-FIRMAN FOYEN
- Ja, det skulle jag kunna tänka mig om jag träffade på ett ömmande ärende, men det är svårt att säga exakt vad det skulle vara.
I Laval-fallet jobbar jag delvis ideellt med att upprätthålla fri rörlighet för tjänster i EU.