Nyheter

Kartongfabrik stäms på drygt två miljoner

Först stämde Grafiska Fackförbundet bolaget Grycksbo Kartong AB i Dalarna för otillåten stridsåtgärd. Nu utökar förbundet den stämningen med ytterligare en och kräver bolaget på ett skadestånd på drygt två miljoner kronor.

Publicerad

Det började med att förbundet, i slutet av maj i år, varslade om stridsåtgärder för att få till stånd ett centralt kollektivavtal.
"Lyxstrid", menade arbetsgivaren och svarade med att säga upp de anställda med omedelbar verkan och i stället erbjuda dem återanställning. Detta dock - och som bolagets vd och ägare skrev i ett brev - "under förutsättning att de ej är kollektivt bundna alternativt att Grafiska Fackförbundet tillstyrker medlemmarna att inneha sina anställningar med avsteg från det centrala avtalet, i annat fall återstår nedläggning eller försäljning av verksamheten."
Detta strider mot medbestämmandelagen, menar förbundet, eftersom stridsåtgärden vidtogs under tiden då "kollektivavtal och därmed fredsplikt gällde mellan parterna och åtgärden inte beslutats i behörig ordning".
Enligt förbundet - som har begärt att de båda målen (A 161, 191/07) ska slås samman - har bolaget nu begått ytterligare grova felaktigheter och därigenom gjort sig skadeståndsskyldig på följande punkter:
- Olovlig stridsåtgärd
- Brott mot förhandlingsskyldigheten i MBL
- Kränkning av föreningsrätten i MBL
- Brott mot paragraf 30 i LAS
- Kränkning av föreningsrätten i MBL
- Brott mot paragraf 7 i LAS
- Brott mot paragraferna 8 och 30 i LAS.
Skadeståndskravet är totalt 2 095 000 kronor.