”Kvinnor kompetensutvecklar sig på fritiden”

2019-05-24 16:25 Tiina Demargne  
Ulrika Boëthius, Finansförbundets ordförande. Foto: Alexander Donka

En rapport visar att kvinnor i större utsträckning än män använder fritid för sin kompetensutveckling. Det är dåligt för ett jämställt arbetsliv, menar Finansförbundet.

Finansförbundets rapport bygger på ett enkätutskick till 12 000 av omkring de 26 000 yrkesverksamma medlemmarna. Av de tillfrågade valde cirka 2500, eller 21 procent, att svara på enkäten.

Finansbranschen är i snabb förändring med stora omställningskrav. Men 30 procent av medarbetarna har inte fått någon kompetensutveckling under det senaste året, enligt rapporten Kompetensutveckling - stärker anställningstryggheten på en dynamisk arbetsmarknad.

De tillfrågade uppger att planerad kompetensutveckling ofta ställs in eller prioriteras bort på grund av hög arbetsbelastning. Fyra av tio får mindre än en timme av kompetensutveckling per månad. Varannan man och två av tre kvinnor använder fritid till inläsning för till exempel nödvändiga licensieringar.

– Det är inte bra, kompetensutveckling ska ske på arbetstid. Fritiden är viktig tid för återhämtning. Att kvinnor i högre utsträckning än män arbetar på fritiden gynnar inte jämställdheten eftersom kvinnor generellt tar större ansvar för det obetalda arbetet i hemmet, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– En för hög arbetsbelastning riskerar att leda till stress och medföra en försämrad arbetsmiljö i tillägg till att man som medarbetare stagnerar i sin utveckling. På så sätt hänger en väl fungerande kompetensutveckling och god arbetsmiljö också samman.

Länk till rapporten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer