Nyheter

"Läraren borde ha jobbat på sportlovet"

En gymnasielärare i svenska och engelska beordrades att jobba på sportlovet. När han inte infann sig fick han ingen lön. Lärarnas riksförbund har stämt i Arbetsdomstolen. Igår måndag svarade Almega tjänsteföretagen att mannen inte har rätt till lön.

Publicerad

Läraren arbetar vid Viktor Rydbergs Gymnasium i Stockholm. Hans arbetsgivare är stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor som driver tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet. Några månader i början av 2007 hade mannen beviljats föräldraledighet. Han hade delat upp sin ledighet i två delar med sportlovsveckan emellan. Tanken med det var att han under den veckan skulle få full lön, men ändå vara ledig precis som alla andra sportlovslediga lärare.
I stället beordrade rektorn Louisa Rolandsdotter läraren att infinna sig under veckan. Hon tänkte att han skulle utvärdera kurser, bygga ut ett mentorskapsprogram och dessutom ta fram en likabehandlingsplan.
Läraren kom inte till jobbet. Han, liksom Lärarnas Riksförbund, tyckte att arbetsgivaren agerat i strid med friskoleavtalets regler för så kallad ferietjänst. Efter lokala tvisteförhandlingar backade skolan om tjänstgöringen, men hävdade i stället att det inte skulle utbetalas någon lön för veckan.
Det är ett klart brott mot friskoleavtalet, hävdar förbundet som i februari stämde i Arbetsdomstolen. Förbundet har yrkat att domstolen förpliktar Almega Tjänsteföretagen och stiftelsen att betala ett allmänt skadestånd på 75 000 kronor till förbundet och ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor till läraren. Dessutom bör läraren få ett ekonomiskt skadestånd.
I går kom svaromålet. Arbetsgivarsidan bestrider alla yrkanden. Skolan har agerat helt i enlighet med friskoleavtalet som säger att arbetsgivaren får schemalägga 194 arbetsdagar under perioden medio augusti till medio juni. Almegas arbetsrättsjurist Jonas Stenmo hävdar i svaromålet att arbetsgivaren fritt förfogar över de 194 dagarna. De kan schemaläggas helt efter verksamhetens behov, till exempel på höst-, sport- eller påsklov; men också på helger.
Den som är föräldraledig är inte schemalagd under sin frånvaro. Ska en lärare kunna räkna med att få vara ledig under elevernas lov måste han eller hon fullgöra den totala arbetstiden som är 1 807 timmar (om man räknar ihop reglerad tid och förtroendetid).
Det är 45 timmars arbetsvecka. Men arbetsgivarsidan anser att en föräldraledig endast fullgör 40 timmar. Diskrimineras inte därmed föräldralediga? Nej, hävdar arbetsgivaren. Den som vill vara föräldraledig obrutet måste söka obruten ledighet.
Mål A 31/08.