LO-majoritet och Svenskt Näringsliv enas om Las

2021-11-10 18:47 TT  
Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson under en gemensam pressträff om det nya LAS-avtalet. En majoritet av LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse om ändringar i anställningsskyddet och omställning med Svenskt Näringsliv. Foto: Duygu Getrien

FÖRHANDLINGAR. En majoritet av LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse om ändringar i anställningsskyddet och omställning med Svenskt Näringsliv.

LO och Svenskt Näringsliv säger på en pressträff att de har en överenskommelse, men Byggnads, Seko och Fastighets är inte med.

– Vi har enats, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl på pressträffen tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Det känns bra att vi som parter kan säga att vi är överens, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson men understryker att också LO:s representantskap ska ta ställning till LO-styrelsens rekommendation i nästa vecka.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Sedan är det, påpekar hon, upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill haka på. Fyra förbund i LO:s styrelse sade nej, men Gideonsson hoppas att åtminstone några av dem ändrar sig.

Byggnads meddelade i går kväll att de tänker rösta nej på representantskapet. Också Fastighets och Seko är emot.

”Försämringarna för våra medlemmar är samma nu som de var tidigare. Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser", skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia.

Enligt Gideonsson har förhandlingarna nått längre, och med bättre resultat för LO, sedan LO som organisation sade nej förra året.

– Då hade vi inte fått de bitar vi ville, säger Gideonsson.

Hon nämner förbättringar för visstidsanställda och vad gäller så kallad hyvling, det vill säga att arbetsgivare ensidigt gör om heltidstjänster till deltid.

Men det har också varit mycket viktigt för LO att vara med och påverka hur lagar och regler ska se ut på arbetsmarknaden och inte överlåta det till Svenskt Näringsliv och tjänstemännens förhandlare. De två största LO-förbunden, Kommunal och IF Metall anslöt sig dessutom strax efter det att SN och PTK gjort upp.

Torbjörn Johansson uppger att det finns flera bra saker som tillkommit, också för förbund som i slutändan inte vill ansluta sig till avtalet.

Under hösten har las-förhandlingarna väckts till liv igen av de resterande LO-förbunden som valde att inte haka på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK för ett år sedan. Bara IF Metall och Kommunal beslutade sig då, som nämnts, för att koppla på.

Men rest-LO har också velat ha bättre omställningsförsäkringar, det skulle bli konstigt med olika system, varvid förhandlingarna med Svenskt Näringsliv tog ny fart efter sommaren.

I enkelhet kan las-uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.

Mattias Dahl säger att också Svenskt Näringsliv har fått ge och ta men att det viktigaste med är att arbetsgivare får mer flexibla regler när det gäller att anställa.

Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan av LO:s representantskap senare.

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen