Nyheter

Löfven inför omröstningshot: "Hatsvansen kommer dansa"

På tidsdagen ska riksdagen ta ställning till en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Statsminister Stefan Löfven kallar det ett oansvarigt spel och anklagar moderaterna. Foto: TT-Bild

MISSTROENDE. Statsminister Stefan Löfven anklagar indirekt Moderaterna för att spela hatsvansen på sociala medier i händerna om man avsätter socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. – Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne, säger Stefan Löfven.

Publicerad

Det var Moderatledaren Ulf Kristersson som den 16 maj väckt ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsministern. Bakgrunden är turerna kring att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken.

I morgon ska riksdagen ta ställning till en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll. I praktiken är det Centern som avgör om ministern ska fällas eller inte. Uppenbarligen är Socialdemokraterna inte säkra på hur Centern kommer att agera.

Stefan Löfven kritiserade först Moderaterna i ett inlägg på Facebook för att de driver igenom omröstningen. Han påpekar att Annika Strandhäll fått möta en enorm mängd personliga och sexistiska angrepp och hat på sociala medier.

Innan han gick in på EU-nämnden skärpte han tonen ytterligare:

– Moderaterna vill alltså avsätta ett statsråd innan riksdagens ledamöter har haft möjlighet att ta ställning till KU:s granskning. Och man kan mycket väl fråga sig om Moderaterna hade agerat på det här sättet om det inte redan fanns en uppiskad stämning mot Annika Strandhäll, säger Stefan Löfven.

– Hon är en av de kvinnor som möter mest hat på sociala medier, och det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas. Nu uppmanar jag alla inblandade att tänka efter på riktigt om man vill vara en del av det här, säger Stefan Löfven.