”På den här sidan är man närmare människorna”

2017-08-24 00:00 Karin Nilsson  
”Jag började undervisa i arbetsrätt efter att jag var klar med mina studier. Då fick jag upp ögonen för arbetsrätten. Jag tycker också att själva förhandlingsspelet är kul.” Foto: Sara Moritz

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Maria Liljedahl är förbundsjurist på FTF – facket för försäkring och finans. Nu blir hon även förhandlingschef.– Vi är en liten organisation så man får göra väldigt många olika saker. Det tycker jag är kul.

FTF har 13 400 medlemmar som arbetar i försäkringsbranschen. Maria Liljedahl blev förbunds­jurist i höstas och sedan i våras är hon även förhandlingschef.

– Det kommer säkert stundtals att bli väldigt mycket att göra, men jag hoppas att jag hinner med.

Kommer du att förhandla själv?

– Inte i individärenden, men kollektivavtal.

Hur är du som förhandlare?

– Lösningsfokuserad, men en smula otålig.

Vad har förbundet för utmaningar framöver?
– Försäkringsbranschen har varit ganska förskonad, men vi ser att arbetsgivarna har dragit åt svångremmen ordentligt. Det har blivit tuffare villkor.

Hur märks det?

– Det har inte varit så mycket omorganisationer och arbetsbristförhandlingar tidigare. Förut köpte man ut medarbetare, men nu pågår det regelrätta förhandlingar på flera stora bolag. Det var tidigare väldigt ovanligt i den här branschen.

Vilka frågor är viktigast att ta tag i?

– Det är arbetsmiljöfrågorna. Våra medlemmar upplever mer stress på jobbet än andra tjänstemän inom TCO. Om man jobbar i kundtjänst, som många av våra medlemmar gör, är det stressande att samtalen med kunder spelas in av arbetsgivaren.

Vad gör ni åt det?

– Vi försöker i första hand stötta de lokala klubbarna.

Du har ju jobbat först fackligt, sedan på arbetsgivar­sidan och nu fackligt igen.

– Skillnaden är faktiskt inte så jättestor. Man ska tolka arbetsrätten och ha koll på domar. För tjugo år sedan var det otänkbart att byta sida, men det är ganska vanligt nu.

Är det någon som undrar?

– Nej. För mig handlar det mer om att hitta ett spännande jobb än om vilken sida det är. Jag tror att många tycker att det är positivt.

Hur då?

– Jag har coachat arbetsgivare i tio år. Jag vet hur de tänker.

Vilken sida är roligast att företräda?

– Nu måste jag ju säga den fackliga... på den här sidan är man närmare människorna. Här är det en individs jobb eller ekonomi som står på spel. På arbetsgivarsidan handlar det mer om att man företräder ett bolag.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna