Polischefen avgår efter hård kritik

2017-01-09 13:51 Tiina Demargne  
Annika Stenberg Foto: Anna Hermansson

(Uppdaterad) Efter långvarig kritik avgår Annika Stenberg, regionpolischef i Syd, omedelbart. Kollegan i region Väst, Klas Friberg, går in som tillförordnad chef, uppger Sydsvenskan.

Annika Stenberg avgår direkt dagens möte med rikspolischefen Dan Eliasson. Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska missnöjet även ha varit spritt i chefsleden. Polisen i södra Sverige har varit hårt belastad av grova brott och bristande personalresurser.

– Under de senaste två åren har region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma. Därför har jag nu kommit till en punkt där jag väljer att lämna över det pågående förnyelsearbetet i regionen för att istället ägna mig åt det område som ligger mig närmast om hjärtat – service till medborgarna, meddelar Annika Stenberg via ett pressmeddelande, enligt Sydsvenskan.

– Annika Stenberg har, efter samtal med mig, nu valt att lämna över arbetet i regionen till en ny kraft att fortsätta utvecklingsarbetet för att komma åt den grova gängbrottsligheten, vända utredningsresultatet och öka tryggheten. Det kommer att vara ett fortsatt utmanande uppdrag och jag kommer att följa arbetet noggrant, kommenterar Dan Eliasson avgången i ett pressmeddelande.

Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Syd, välkomnar beskedet:

– Jag har tillsammans med polisförbundet krävt avgången. Vi är av naturliga skäl nöjda med beslutet om att hon väljer att lämna. Vi hoppas att det blir någon form av nystart för att tillföra hopp och förändring för dem polisanställda och våra medlemmar, poliserna, säger hon, till Kvällsposten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer