Nyheter

Regeringens Lavalförslag
väcker reaktioner

Svenskt Näringsliv: Lavalförslaget är en besvikelse, LO: Regeringen går längre än EG-domstolen. Byggnads: Förslaget är inte tillräckligt för utländska arbetstagare. Men Anna Ekström, Saco, ställer sig positiv: Avtal är bättre än lag.

Publicerad

- Regeringens förslag bygger på insikten att avtal är bättre än lag, vilket hela tiden varit Sacos utgångspunkt för hur Lavalproblematiken ska hanteras, kommenterar Sacos ordförande Anna Ekström regeringens lagrådsremiss.

Särskilt glädjande är att det inte läggs några förslag om lagstadgad minimilön. Och att regeringen, till skillnad från utredningen, behandlar arbetstidslagens bestämmelser om nattarbete och rätt till paus som arbetsmiljö.  Vilket betyder att det ingår i utstationeringsdirektivets hårda kärna, menar Sacos chefsjurist Lena Maier Söderberg.

Svenskt Näringsliv anser liksom LO att regeringens förslag går för långt – men av olika anledning. Arbetsgivarorganisationen anser att det blir svårt för utländska arbetsgivare att förutse lönekostnaden i Sverige och att utländska företag missgynnas gentemot svenska arbetsgivare. Men Svenskt Näringsliv uppskattar att regeringen, till skillnad från utredningen, föreslår att alla utländska arbetsgivare behandlas lika. Utredningen hade föreslagit att reglerna bara skulle gälla i förhållande till utländska arbetsgivare inom EES-området.

LOs ordförande Wanja Lundby Wedin, är nöjd med att nattarbetsförbudet behålls, men anser att regeringen i övrigt går längre än Lavaldomen kräver.

- Man försvårar fackets möjligheter att teckna avtal med utländska företag. Facket tvingas acceptera utländska kollektivavtal och anställningsavtal. I praktiken innebär det att man skapar ett kryphål som gör det möjligt för oseriösa företag att dumpa löner, säger Wanja Lundby Wedin.

Byggnads håller med. Ordförande Hans Tilly anser att regeringen med förslaget vill införa minimilöner, vilket i likhet med många tjänstemannaavtal inte finns i Byggnads avtal.