Nyheter

Senaste nytt om arbetsrätten, 22 mars 2006


Arbetsdomstolen
Knutbyskolan diskriminerade dem på grund av deras tro
VD sextrakasserade yrkespraktikant
De polska byggjobbarna lönediskriminerades
"Stoppa nyanställningsblockaden"
Avskedades när hon sjukanmälde sig
Bolaget skulle ha gett deltidsanställd de extra timmarna
Rätt att avskeda hotfull metallarbetare
Inget skadestånd till avskedad tjänsteman
Stadfäst förlikning
Vill få ut handling
Tillsvidareanställning med mera
Uppsägning
Lönetvist
Skadestånd, LAS
Turordning - Kockums AB
Kollektivavtal - Uddevalla kommun
Förtydligande
Regeringen
Byggnadsarbetet hade tagit slut
Tågias ventilationsproblemen inte anledning till arbetsstopp
Kammarrätten
Arbetslös tvingades ta jobb i Norge
A-kassan gjorde fel
Höjd livränta för deltidsanställd
Synrubbningar gav inte livränta
Ingen arbetsskada i lumpen
Brandman utan livränta
Lägre ersättning till dansbandsmusiker
Arbetsdomstolen - stämningsansökningar
Knutbyskolan diskriminerade dem på grund av deras tro
Kommunalarbetareförbundet stämmer Uppsala kommun för brott mot lagen om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Förbundet kräver 150 000 kronor i allmänt skadestånd till var och en av sex medlemmar, som alla fått sina arbetsuppgifter ändrade efter mordet i Knutby.
Alla sex är medlemmar i Knutby Filadelfiaförsamling, fyra av dem arbetade vid tiden för mordet på en pastorsfru i församlingen som elevassistenter, en var barnskötare och en var lokalvårdare.
Kommunens har missgynnat dessa personer och känt till att de blivit trakasserade på grund av sin tro men ändå inte utrett och åtgärdat detta, skriver Kommunals ombud förbundsjuristen Henric Ask på LO-TCO Rättsskydd.
15 mars, Mål A 57/06
VD sextrakasserade yrkespraktikant
Jämo stämmer Bildax i Gävle AB för brott mot jämställdhetslagen och kräver 75 000 kronor i allmänt skadestånd till en yrkespraktikant. Hon hade blivit anvisad arbetsmarknadsutbildning genom utbildningsföretaget Lernia, som ordnade praktik åt henne hos Bildax AB.
Hon skulle få lära sig bokföring och datasystem och avsikten var att hon efter avslutad praktik, högst sex månader, skulle bli anställd i bolaget.
Varje morgon när VD kom till jobbet skulle han krama henne, han berättade också för henne att han måste ha sex ofta och att hans fru bett honom söka hjälp för sitt sexberoende. Praktikanten berättade om detta för sin kontaktperson på Lernia. Praktikanten sa först att hon kunde hantera situationen, men efter att VD sagt att hon inte skulle få någon lön utan sex i stället, när hon frågat om lön, bad hon sin kontaktman om hjälp.
Praktiken fungerade även i övrigt dåligt och efter ett möte den 28 september 2005 beslöt VD att avsluta den. Den motivering han framförde till Lernias kontaktman var att praktikanten inte passade in i en mansdominerad värld.
Juristen Luca Nesi på Jämo är ombud.
15 mars, Mål A 58/06
De polska byggjobbarna lönediskriminerades
Byggnadsarbetareförbundet stämmer Sveriges Byggindustrier och NCCs dotterbolag NCC Polska och kräver en miljon kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott.
Vid arbetet med att uppföra ett kraftvärmeverk på Torsviks industriområde i Jönköping utfördes etapp två och tre av NCC. För en del av arbetena anlitade NCC sitt dotterbolag NCC Polska. De svenska och de polska arbetstagarna kom att arbeta sida vid sida under etapp två medan etapp tre utfördes av enbart polsk arbetskraft.
NCC Polska är medlem i Sveriges Byggindustrier och är därför bundet av Anläggningsavtalet som säger att ackord ska tillämpas om det finns förutsättningar för det.
När Byggnads upptäckte att NCC Polska bedrev arbete på platsen utan att ha träffat någon ackordsöverenskommelse begärde Byggnads avdelning 21 förhandlingar som ledde till en löneöverenskommelse.
Trots detta avtal tjänade de polska byggarbetarna hela tiden 109 kronor i timmen, vilket ska jämföras med de svenska byggjobbarnas timförtjänst under etapp två - den låg på mellan 155 och 159 kronor. Dessutom var de svenska arbetstagarnas fasta del 131 kronor per timme, inte 109 kronor.
Byggnads menar att NCC Polska i praktiken tillämpat tidlön i strid med Anläggningsavtalet. De polska arbetstagarna har därför diskriminerats i förhållande till de svenska och det beror inte på olika arbetsprestation, skriver Byggnads ombud advokat Peter Kindblom i stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
16 mars, Mål A 59/06
"Stoppa nyanställningsblockaden"
Som ombud för Snille Bemanning AB stämmer jur.kand. Marcus Dahlsten på Företagarna Solna LS av SAC till Arbetsdomstolen.
Snille Bemanning AB kräver att Syndikalisternas nyanställningsblockad mot bolaget omedelbart stoppas.
Bolaget kräver också 150 000 kronor i skadestånd.
Till saken hör att bolaget hade fått en förhandlingsframställan från SAC med anledning av att deras medlem avskedats från sin anställning i bolaget. Förhandlingen hölls den 1 mars varpå parterna skildes i oenighet. Syndikalisterna, som ansåg att avskedandet skett i strid med anställningsskyddslagen, varslade då om stridsåtgärder i form av nyanställningsblockad mot företaget.
Dels iakttog inte SAC varseltiden och dels finns det rättsgrundsatser som stadgar att fredsplikt ska råda vid en sådan här rättstvist även om parterna inte är bundna av kollektivavtal, menar ombudet Marcus Dahlsten.
17 mars, Mål A 60/06
Avskedades när hon sjukanmälde sig
Livsmedelsarbetareförbundet stämmer Sjögrens Hembageri AB i Karlstad för brott mot anställningsskyddslagen, medbestämmandelagen och kollektivavtalet.
En bagare anställdes i bolaget i början av maj 2005. I augusti blev hon sjukskriven sedan hon känt sig allmänt dålig och inte kunnat stå på benen på jobbet.
När hon ringde och sjukanmälde sig den 18 augusti blev hon omedelbart avskedad. Hon var sedan sjukskriven 14 dagar.
Bolaget varslade och förhandlade inte med förbundet före uppsägningen av bagaren, men medverkade sedermera vid en central förhandling den 19 december.
Livs kräver 150 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot LAS och 50 000 kronor för brott mot kollektivavtalet till kvinnan, dessutom kräver förbundet ekonomiskt skadestånd till henne motsvarande lön från den 19 augusti 2005 till dagen för huvudförhandling.
För egen del kräver Livs sammanlagt 300 000 kronor i allmänt skadestånd.
Ombud är förbundsjuristerna Henric Ask och Jonas Wiberg på LO-TCO Rättsskydd.
17 mars, Mål A 61/06
Bolaget skulle ha gett deltidsanställd de extra timmarna
Handelsanställdas förbund stämmer Willy:s Lågpris AB och Svensk Handel för brott mot anställningsskyddslagens paragraf 25a, som ger en deltidsanställd - som anmält sitt intresse - företräde till utökad tjänstgöringsgrad.
Dessutom har parterna i Detaljhandelsavtalet kommit överens om att deltidsanställda vid arbetskraftsbehov ska erbjudas flera timmar.
En av Handels medlemmar som jobbade deltid fick inte heltidstjänsten som blev ledig i butikens charkavdelning den 1 september 2005. I stället tillsattes den med en annan deltidsanställd med kortare anställningstid.
Handels yrkar ekonomiskt skadestånd och 100 000 kronor i allmänt skadestånd till den förbigångna mannen.
För egen del yrkar förbundet 75 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot paragraf 32 i Las, arbetsgivaren hade inte förhandlat om saken med förbundet.
Ombud är förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk på LO-TCO Rättsskydd.
20 mars, Mål A 62/06
Arbetsdomstolen - domar
Rätt att avskeda hotfull metallarbetare
Metall hade stämt Teknikarbetsgivarna och Trelleborg Wheels AB och krävt skadestånd till en metallarbetare som hade slagit en hammare mot en stålbalk när han ombads tidigarelägga sin rast. (Se Nyhetsbrevet den 10 augusti 2005 under rubriken "Slog en hammare mot en stålbalk - fick sparken"). Arbetsdomstolen kommer fram till att det är styrkt i målet att han uppträtt hotfullt och våldsamt mot arbetsledaren genom att slå hammaren i stålbalken. Och att det därför var en sådan handling som ger en arbetsgivare rätt att avskeda personen ifråga. Domstolen påminner om att den i sin praxis ser strängt på våld eller hot om våld på arbetsplatsen eller med anknytning till arbetet, som till exempel dom nr 145/1998 och där anmärkta rättsfall. Metalls talan avslås.
Domen, som var enhällig, kommer inte att refereras.
22 mars, Dom nr 35/06, Mål 129/05
Inget skadestånd till avskedad tjänsteman
Sif hade stämt Edsbyns Hyvleri AB och krävt skadestånd till en tjänsteman som avskedats sedan han bland annat hade byggt en stuga med företagets virke utan att betala för det (se Nyhetsbrevet den 2 mars 2005 under rubriken "Kräver att få ut sina åtta väggblock till stuga").
Tjänstemannen hade också tagit ut kutterspån till ett betydande värde utan att ha betalt eller haft för avsikt att beta för det.
Arbetsdomstolen citerar ur förarbetena till den nu gällande anställningsskyddslagen (prop. 1981/82:71 sidan 72) där det framgår att tillgrepp riktat mot arbetsgivare eller som begås på arbetsplatsen ska betraktas strängt över hela arbetsmarknaden. Däremot bifaller domstolen Sifs yrkande om att mannen ska ha ersättning för de 72 sparade semesterdagar han hade då han avskedades, sammanlagt 110 992 kronor. I övrigt avslås alltså Sifs yrkanden.
Domen, som var enhällig, kommer inte att refereras.
22 mars, Dom 36/06, Mål A 37/05
Stadfäst förlikning
Arbetsdomstolen undanröjer Enköpings tingsrätts dom den 20 april 2005 i ett mål om fordran, T359-04, som en person i Enköping hade överklagat. Motpart är Bjelkesta Gård AB. Parterna har träffat en förlikning under förberedelserna av målet, som nu Arbetsdomstolen stadfäster.
Domen kommer inte att refereras.
22 mars, Dom 37/06, Mål B 44/05
Arbetsdomstolen - överklaganden
Vill få ut handling
En person i Uddevalla har överklagat Uddevalla tingsrätts beslut den 2 november 2005 om utfående av handling, mål T714-04.
Motpart är Landstinget Västra Götaland. Arbetsrättsjurist Tomas Björck är motpartens ombud.
15 mars, Mål B 30/06
Tillsvidareanställning med mera
En person i Mölndal, med ombud advokat Peter Winn, har klagat över Mölndals tingsrätts dom den 27 februari i ett anställningsskyddsmål, T759-04.
Mölndals stad, med ombuden kommunjuristen Henriette de Maré och stadsjuristen Inger Ek, är motpart.
15 mars, Mål B 31/06
Uppsägning
En person i Lund har klagat över Göteborgs tingsrätts dom den 21 februari i ett uppsägningsmål, T11298-04. Advokat Ulf Kjerrulff i Malmö är ombud.
Motpart är Sirius Rederi AB med jur.kand. Björn Egerlund på Transportgruppen som ombud.
16 mars, Mål B 32/06
Lönetvist
En person i Göteborg har klagat över Göteborgs tingsrätts beslut den 16 mars i ett mål om lönetvist, T1696-06.
Motpart är en annan person i Göteborg.
16 mars, Mål B 33/06
Skadestånd, LAS
En person i Gävle, med ombud Milenko Bjelica på juristbyrån Balkan i Malmö, har klagat över Gävle tingsrätts dom den 14 februari i mål om skadestånd enligt LAS, T2460-04 och T1598-05.
Gävle kommun, med ombud Göran Söderlöf på Sveriges Kommuner och Landsting, är motpart.
16 mars, Mål B 35/06
Arbetsdomstolen - förlikningar, återkallanden
Turordning - Kockums AB
Sif hade stämt Stål- och Metallförbundet och Kockums AB (se Nyhetsbrevet den 12 oktober 2005 under rubriken "Konstruktör sades upp emot turordningen").
Parterna har förlikts.
13 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål A 215/05
Kollektivavtal - Uddevalla kommun
Kommunalarbetareförbundet hade stämt Uddevalla kommun (se Nyhetsbrevet den 15 september 2004 under rubriken "Nyanställde istället för att erbjuda högre sysselsättningsgrad").
Parterna har förlikts.
17 mars avskrev Arbetsdomstolen Mål A 183/04
Förtydligande
Förlikningen i Mål nr A 144/05 som beskrevs i Nyhetsbrevet den 15 mars innehåller förutom den stadfästa förlikningen i Arbetsdomstolens dom nr 32/06 en överenskommelse som gäller den uppsagda arbetstagaren.
Regeringen - arbetsmiljö
Byggnadsarbetet hade tagit slut
Det regionala skyddsombudet avbröt arbetet för de anställda vid EAB AB den 11 augusti 2005. Arbetstagarna höll då på med takarbete på MECAs lagerbygge vid Svista i Eskilstuna. Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen dagen därpå, men då hade personalen åkt hem för veckan och arbetet skulle inte återupptas förrän måndagen den 15 augusti.
Eftersom arbetsgivaren lovat montera fler fästen till livlinorna och justera takfotsräcket vid landgången till trapptornet, trodde verket att skyddsombudet ansåg att arbetet kunde fortsätta den 15e och avskrev därför ärendet.
Skyddsombudet överklagade det beslutet. Han ville i stället ha skyddsräcken runt takkanten och fallskyddsnät under montagestället så att personlig skyddsutrustning bara behövde användas i sista hand.
Men när Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen nästa gång, den 9 november var det bara att konstatera att tak och väggar var färdiga både utvändigt och invändigt. Regeringen avskriver därför ärendet. Det som skyddsombudet ville ha prövat får därför inget svar.
- Regeringen kan inte skriva beslut om hur man skulle ha ställt sig om arbetet inte tagit slut, säger Lars von Ehrenheim på Näringsdepartementet.
16 mars, Ärende N2005/7000/ARM
Tågias ventilationsproblemen inte anledning till arbetsstopp
Huvudskyddsombudet hade stoppat arbetet den 21 oktober 2003 i Tågias verkstad i Stockholm, där tunnelbanevagnar repareras, på grund av problem med lacklukter.
Arbetsmiljöverket besökte verkstan den 27 oktober och beslutade om ett åtgärdsföreläggande som Tågia överklagade till regeringen (N2004/3118/ARM).
Arbetsmiljöverket anser att vissa åtgärder ska ha genomförts innan Tågia återupptar svetsning och slipning på arbetsplatsen "riktfickan".
Regeringen håller med, men avslår huvudskyddsombudets klagande över att Arbetsmiljöverket inte meddelade något omedelbart beslut i ärendet (N2003/8443/ARM).
16 mars, Ärendena N2004/3118/ARM och N2003/8443/ARM
Kammarrätten - A-kassa
Arbetslös tvingades ta jobb i Norge
Det var rätt av Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa att kräva att mannen skulle ta ett arbete i Norge efter mer än 100 dagars a-kasseersättning.
Mannen, som bor nära norska gränsen i Värmland, menade att kassan inte kunde kräva att han skulle ta ett arbete utanför Sverige.
Men både länsrätten och kammarrätten menar att kassan gjort rätt.
Erbjuds samma anställningsvillkor som i Sverige så kan inte mannen tacka nej.
Den 49-årige byggnadsarbetaren har överklagat domen till regeringsrätten.
30 december. Kammarrätten i Stockholm. Mål nr 5117-04.
A-kassan gjorde fel
En medlem i Kommunaltjänstemännens arbetslöshetskassa blev fråntagen rätten till ersättning i 65 dagar. Orsaken var att kassan ansåg att hon medvetet fyllt i fel uppgifter på kassakortet, som medfört att hon fått knappa 6 000 kronor för mycket.
Länsrätten höll med a-kassan. Men inte kammarrätten. Den menar att kvinnans motivering att hon missförstått hur kortet ska fyllas i är trovärdig.
17 mars. Kammarrätten i Stockholm. Mål nr 2186-05.
Kammarätten - livränta
Höjd livränta för deltidsanställd
Att kvinnan skulle ha livränta var alla överens om. Men inte hur mycket. I och med att hon arbetade deltid på Vetlanda kommun menade kvinnan att hon skulle ha arbetat mer än vad deltiden utgjorde. Ett normalt år skulle den så kallade fyllnadstiden vara 132 timmar menade hon.
Nej, sa länsrätten. Men länsrätten går på kvinnans linje. Domen betyder att livräntan höjs.
7 mars. Kammarrätten i Jönköping. Mål nr 2156-05.
Kammarrätten - arbetsskada
Synrubbningar gav inte livränta
En utredare vid Försäkringskassan i Kalmar tog strid med sin arbetsgivare. De synrubbningar och problem som diagnostiserades till Ménières syndrom hade med jobbet, menade kvinnan. En arbetsskada med andra ord.
Nej, sa Försäkringskassan och ja sa länsrätten.
Kammarrätten då? Den går på Försäkringskassans linje. Visserligen har kvinnan utsatts för kraftig stress. Men detta har varken bidragit till att hennes bristande arbetsförmåga eller syndromet. Hon får därför inte den livränta hon hoppats på.
6 mars. Kammarrätten i Jönköping. Mål nr 2499-05.
Ingen arbetsskada i lumpen
1985 skadades mannen under sin militärtjänstgöring. Skadan godkändes som arbetsolycksfall.
18 år senare beviljades han hel sjukersättning med diagnosen schizoaffektivt syndrom. Hans syndrom beror på olyckan, menar mannen.
Länsrätten höll med honom och ville klassa det som arbetsskada och ge honom livränta. Nu ändrar kammarrätten domen. Den går på Försäkringskassans linje. Mannen hade insjuknat oavsett om han skadats i lumpen eller inte, menar både kassan och kammarrätten. Därmed får mannen ingen livränta.
8 mars. Kammarrätten i Jönköping. Mål nr 1712-05.
Brandman utan livränta
En brandman från Degerfors mådde allt sämre efter närmare 20 års arbete. Depression och ångestpaniksyndrom löd läkarnas dom.
Hade det med arbetet att göra?
Ja, sa länsrätten och klassade det som arbetsskada. Nej, säger kammarrätten som därmed går på Försäkringskassans linje.
Domen betyder att den 48-årige mannen inte får någon livränta.
9 mars. Kammarrätten i Jönköping. Mål nr 4213-04.
Kammarrätten - sjukpenning
Lägre ersättning till dansbandsmusiker
Hur beräknar man sjukpenninggrundande inkomst, SGI, för en dansbandsmusiker som tvingats lämna sitt arbete på grund av en trafikolycka?
Räkna upp inkomsten han hade precis innan olyckan, säger samtliga instanser. Trots det har de räknat olika.
Nu slår kammarrätten fast att länsrätten räknat fram en för hög SGI. Rätten sänker musikerns SGI med i runda slängar 15 000 kronor om året.
8 mars. Kammarrätten i Jönköping. Mål nr 4077-04.