Svenskt Näringsliv kräver fler krisåtgärder

2020-11-19 11:33 TT  
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förlängt omställningsstöd, sänkt krav på hur stort omsättningstappet ska vara för att kvalificera sig för stöd samt möjlighet till fler månader med skatteanstånd. Det vill Svenskt Näringsliv se för att företagen ska klara sig.

– Vi har ett väldigt prekärt läge för svenskt näringsliv, vi har branscher i totalt nattsvart mörker, säger vd Jan-Olof Jacke på en digital presskonferens.

De nya strikta restriktionerna från regeringen kommer att få stor påverkan på alla delar av svenskt näringsliv, framhåller han. Utgångsläget för företagen är därtill sämre än i våras, med försvagade balansräkningar och sämre likviditet.

Förläng stöd

Omsättningsminskningen inom hotellbranschen är 68 procent och 39 procent inom restaurangbranschen.

Svensk Näringsliv anser att de stöd som införts har fungerat bra, men vill nu se både förlängningar och lättnader i kraven.

Omställningsstödet bör förlängas för att täcka fasta kostnader och kravet på omsättningsfall bör sänkas till 30 procent.

Företagens ersättning för sjuklönekostnader bör förlängas och företagsakuten bör förlängas och förbättras.

Goda nyheter

– Den har inte använts i tillräcklig utsträckning. Det är en central fråga att motverka likviditetsbristen, säger Jan-Olof Jacke.

Därtill vill Svensk Näringsliv att företagen får möjlighet till skatteanstånd för fler månader samt att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga tidigareläggs och utvidgas, så att ett större åldersspann omfattas av sänkningen.

– Det är viktigt nu att vi kan vara tidigt ute med nya åtgärder, så att företagen vet om måste stänga ned eller säga upp folk. Det finns en stark förhoppning med anledning av de goda nyheterna på vaccinfronten, men nu gäller det att vi håller ut, säger Jan-Olof Jacke.

Owe Nilsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen