Tidningsbud uppsagd efter 44 år för långsam körning

2018-09-17 15:25 Mikael Kindbom  
Tidningsbudet omplacerades till att dela ut tidningarna i trapphus utan hiss. Det klarade hon inte klarade av fysiskt utan blev sjukskriven. Foto: TT-Bild

Med ett par år kvar till pension vill arbetsgivaren säga upp tidningsbudet. Orsak: Hon är för långsam.

Svenska Transportarbetareförbundet stämmer Tidningstjänst AB och Almega Medieföretagen och begär ogiltigförklaring av en uppsägning.

Kvinnan, som arbetat som tidningsbud för Tidningstjänst i 44 år, åker runt i bil i Dalarna på nätterna och delar ut tidningar. Med bara några år kvar till pensionen ansåg sig ha svårare och svårare att hinna med körningarna under den tid som företaget mätt ut. På grund av färre prenumeranter vidgades distriktet och körsträckorna blev längre vilket gjorde det ännu svårare att hinna med inom utsatt tid. Kvinnan började därför begära extra arbetstid vilket inte uppskattades av arbetsledningen.

Till slut omplacerades hon till att dela ut tidningarna i trapphus utan hiss vilket hon inte klarade av fysiskt. Efter sjukskrivning och förflyttning till Ludvikas största distrikt med 600 stopp blev kvinnan kontrollerad och ifrågasatt. Till slut byttes hon ut och i början av juni 2018 sades hon upp på grund av att hon inte arbetade tillräckligt snabbt.

Förbundet begär att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att kvinnan får 150 000 i allmänt skadestånd för brott mot Las. 

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer