Trötta hjärnor får bästa idéerna

2015-06-16 09:45 Elisabeth Vene  
När hjärnan är lite groggy och ofokuserad får den vidare vyer och kan finna oväntade samband när tankarna vandrar planlöst. Foto: All Over Press

Häll ut kaffet om du letar efter innovativa lösningar. Hjärnan är mest kreativ när den är trött. Det visar en amerikansk forskningsstudie.

Man skulle tro att de bästa idéerna kommer när man är utvilad och pigg. En forskningsstudie visar att vi tvärtom är som mest kreativa och innovativa när vi inte är på topp i vår dygnsrytm.

Mareike Wieth vid Albion College och Rose Zacks vid Michigan State University lät 428 studenter lösa olika typer av uppgifter vid olika tider på dygnet. Alla fick ungefär lika bra resultat när det gällde klassiska analytiska uppgifter, som krävde systematisk problemlösning, oavsett tiden på dygnet och om de var morgon- eller kvällsmänniskor.

När det däremot gällde uppgifter som skulle lösas med hjälp av insikter var resultatet ett helt annat. Studenterna fick mycket bättre resultat på problem som kräver att man tänker ”utanför lådan” när de var trötta.

Förklaringen, tror forskarna, är att hjärnan är fenomenal på att sortera bort distraktioner när vi är på topp i vår dygnsrytm. När denna topp inträffar beror på kroppens biologiska klocka, de cirkadianska rytmerna, som styr om vi är morgon- eller kvällsmänniskor. Det i sin tur påverkar såväl fysiologiska processer som de intellektuella funktionerna. När hjärnan är lite groggy och ofokuserad är den inte alls bra på att filtrera bort distraktionerna. Därmed får den vidare vyer och kan finna oväntade samband när tankarna vandrar planlöst.

- Folk vet intuitivt att de är bättre på vissa saker olika tider på dygnet. Jag har alltid velat testa det, säger Mareike Wieth på Albions hemsida som förklaring till varför hon gjorde studien, som är publicerad i tidskriften Thinking & Reasoning.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna