Ojämställdhet väcker uråldrig ilska

2013-12-11 23:00 Ann Charlott Altstadt  
Ann Charlott Altstadt, frilansskribent och författare till bland annat "Liten ordbok för underklassen". Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Debatten kring ökningen av kvinnors sjukskrivning får mig faktiskt att tänka på forskningen kring schimpanser.

Försäkringskassans analys visade att de kvinnor som i högre grad blir sjukskrivna varit föräldralediga och vabbat mer samtidigt som de har ett jobb med samma eller högre kvalifikationer som mannen. Det tolkas som att dubbelarbetets börda helt enkelt är för stor. Men jag undrar om det inte är själva orättvisan som gör henne sänkt?

Kvinnor har jobbat i alla tider men att män ska ta hand om hem och barn är sprillans nytt. När den nya arbetsdelningen inte funkar så tror jag inte det är så mycket moderna normer som uråldriga gener som gör kvinnor sjuka.

En brittisk studie visade exempelvis att orättvisa chefer ger personalen för högt blodtryck och på Statens beredning för medicinsk utvärderings, SBU:s, hemsida sammanfattas forskning som visar att obalans mellan nedlagt arbete och belöning skapar stress och sömnstörningar. Men vem säger att riskfaktorn orättvisa bara finns inom lönearbetet?

All forskning om psykisk/fysisk ohälsa och arbetsvillkor borde gå att tillämpa på vår största arbetsplats: hemmet. Orättvisorna där borde dessutom göra kvinnor än mer sjuka då arbetet bara ska lönas av något så godtyckligt och osäkert som mannens känslor och/eller gentjänster. Och även om jämställdhet är något nytt så är vår aversion mot orättvisor av desto äldre datum.

Världens ledande primatforskare Frans De Waal har i en rad böcker suddat ut gränserna mellan oss och våra närmsta släktingar schimpansen och dvärg­schimpansen, bonobon, och har tillsammans med en rad forskare därigenom också förändrat bilden av oss själva. Människan är inte, av naturen, enbart en egoistisk varelse som i allas kamp mot alla hålls i schack av en ytlig konstgjord moralfernissa.

Evolutionen har både hos apor och människor även frambragt vänskap, samarbete, hjälpsamhet, empati, tröst, konfliktlösning, impulskontroll, tacksamhet, skam och skuld, tolerans mot de mindre och hjälp till de svagare. I De Waals senaste bok Bonobon och 10 Guds bud vill han visa hur även själva moralen ligger inbäddad i våra gemensamma gener.

Och orättvisa gör apor skogs­tokiga. Om exempelvis två schimpanser blir tilldelade gurka mumsar de på men om den ena plötsligt får druvor blir den som fortfarande får gurka rasande, kastar sin bit och vägrar äta. När en schimpans blev tilldelad mycket mer och godare mat än de övriga i flocken försökte hon stoppa den orättvisa experimentsituationen. Den schimpans som putsar en mest delar man mer mat med.

Hos apor finns också könsroller och sociala hierarkier, de på botten mår heller inte så bra. Men de har i alla fall inte uppfunnit något de kall- ar kärlek för att motivera att exempelvis kvinnan frivilligt vårdar frisk man i hemmet eller får arbetsledarrollen i det företag som kallas familj. Det blir alltså svårt att kurera effekterna av ojämställdhet, med mindre än förändring, då rättvisekänslan har evolutionära rötter.

Ojämställdhet är också en typ av orättvisa som, oftast, kvinnor lever i dygnet runt året om, så borde inte samhället utfärda varningstexter typ: Parrelationer kan allvarligt skada din hälsa?

Ann Charlott Altstadt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer