Trakasserier som aldrig går att bevisa fullt ut

2014-10-22 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa

LEDARE. Att vara hundra procent säker är omöjligt. Filosoferna är inte ens säkra på att vi verkligen existerar, åtminstone har de slagit hål på bevisen för detta sedan antiken. I domstolarna handlar all bevisning om sannolikhet.

Högst är beviskraven i brottmål. En del juridiska experter hävdar att begreppet ”ställt utom rimligt tvivel” innebär att något inträffat med 95 procents sannolikhet.

Konsumentköplagen är nere på noll procent. Om din telefon går sönder inom sex månader behöver du inte bevisa någonting. Säljaren har bevisbördan och måste bevisa att felet inte fanns i telefonen redan från början.

För att bevisa sexuella trakasserier krävs lite mer än så. ”Omständigheter som ger anledningen att anta han eller hon blivit diskriminerad”, som det står i lagen. 25 procents sannolikhet? Men att sexuella trakasserier hamnar i domstol är ytterst ovanligt.

Journalisten Camilla Wagner på Veckans Affärer intervjuade under många år näringslivets mäktigaste kvinnor.

”Sexuella trakasserier är det jag aldrig får berätta om. Alla har varit med om det, många vill göra något åt det, men ingen vill gå ut med det”, konstaterade hon i TCO:s handbok Bryt tystnaden om sexuella trakasserier.

I det här numret bryter vi tystnaden. Två unga tjejer ska snart försöka bevisa i Arbetsdomstolen att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Hur det går där, vem som har rätt eller fel, går förstås inte att veta förrän domen är avkunnad, men det finns ändå ett värde i att läsa deras berättelser.

Om våndan att driva ett fall vidare, om svårigheterna att bevisa.

Inför den här ledaren har jag pratat med kvinnliga bekanta inom mediebranschen. ”Jamen det är väl klart”, har de svarat när jag undrat om de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Smekningar över ryggen i hissen, kommentarer kring utseendet, klädval, särskilt om kläderna råkar vara åtsittande.

Ingen har gjort en anmälan, någon gång har kvinnorna gått samman och förklarat för ledningen att de vägrar att arbeta med en utpekad man. Ledningen har då konfronterat mannen, fått förklaringen att han ligger i skilsmässa och att tillvaron därför är lite skakig.

Att berätta tar emot. Ingen vill framstå som svag, ett offer, och dessutom är trakasserierna ofta subtila. Hur ska beröringar och kommentarer kunna bevisas? Läs mer om juridiken i vår special om de sexuella trakasserierna.

Lennart noterar:

”Skönt för alla medlemmar och alla som jobbar i branschen. De har varit utsatta för hård press från arbets­givarna som sagt att detta skulle hota jobben.”

Ella Niia, HTF:s ord­förande, pustar ut i ETC efter beskedet att krogmomsen inte kommer att höjas.

”Jag kommer naturligtvis fortsätta att argumentera för att det här inte är det mest effektiva sättet att använda skattepengar.”

Magdalena Andersson, finansminister, till Sveriges Radio efter uppgörelsen med Miljöpartiet om krogmomsen.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer