Arbetsdomstolen

Hamnarbetarförbundet redo låta AD pröva avtal

Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse. Foto: TT-Bild

– Om arbetsgivarna inte låter oss vara med och förhandla lokalt så får vi låta Arbetsdomstolen pröva om det strider mot lag. Det säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse.

Publicerad

Men Transportföretagen anser att förbundets agerande riskerar att rasera den svenska modellen.

I går skrev Lag & Avtal om utlåtandet till Medlingsinstitutet som advokat Anders Karlsson på Advokatfirman Axelsson & Karlsson gjort på uppdrag från Svenska Hamnarbetarförbundet. Han hävdar i utlåtandet att det kan strida mot både svensk lag och Europakonventionen att hindra Hamnarbetarförbundet från att förhandla om lokala organisationsmässiga villkor. När det gäller själva anställningsvillkoren anser dock advokaten att det först ingångna avtalet mellan Transport och Sveriges Hamnar gäller.

I utlåtandet skriver Anders Karlsson att eftersom rättsläget är oklart när det gäller andrahandsavtal är det bästa att ”låta Arbetsdomstolen räta ut frågetecknen och att inte avtalsvägen skriva bort eventuella rättigheter för någon av parterna i det tilltänkta andrahandsavtalet”.

Så här svarar Anders Karlsson på vår fråga om han föredrar en juridisk strid framför att lösa det avtalsvägen.

– Självklart är det bättre att komma överens än att tvista i AD. Vad Hamnarbetarförbundet begär är endast att bli behandlad som vilken annan facklig organisation i Sverige som helst, inte bli särbehandlad endast för att man inte tillhör någon av de central fackliga huvudorganisationerna.

Också Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse, är öppen för en prövning i AD.

– Vi ska inte stängas ute från lokala förhandlingar genom skrivningar i kollektivavtalet. Det är bättre att låta AD avgöra frågan om arbetsgivarna vägrar kalla oss till förhandlingar, säger han.

Transportföretagens vd Mattias Dahl anser att det nu står klart att Hamnarbetarförbundet inte accepterar den svenska modellen.

”Vi kan inte längre acceptera Hamnarbetarförbundets agerande. Vi kommer inte tillåta Hamnarbetarförbundet att rasera den svenska modellen. Vi tvingas därför skicka ett tydligt och klart budskap till Hamnarbetarförbundets alla medlemmar; vi accepterar ett andrahandsavtal men inget mer", avslutar Mattias Dahl, vd Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Advokat Anders Karlsson ifrågasätter Medlingsinstitutets objektivitet eftersom de förslag medlarna lagt hittills, enligt Anders Karlsson, kan strida mot lag.

– Samtliga hittills lagda förslag från Medlingsinstitutet innehåller ytterligare begränsande bestämmelser utöver de som följer av ett normalt andrahansavtal, vilka i praktiken skulle göra det helt omöjligt att verka som facklig organisation och därvid genom normal facklig verksamhet ta tillvara sina medlemmars intressen, säger han till Lag & Avtal.