Avtalsrörelsen

Finskt industriavtal: över 3 procents påslag

Efter svåra förhandlingar fick teknologisektorn i Finland nytt kollektivavtal i lördags. Avtalet ger 3,3 procents lönepåslag under två år.

Publicerad

Teknologisektorns nyss undertecknade kollektivavtal höjer lönerna för över 90 000 arbetstagare med 1,3 procent år 2020 och 1,4 procent plus en lokal lönepott på 0,6 procent år 2021.

Parterna nådde en lösning i lördags. Det förra avtalet löpte ut i slutet av oktober i fjol och förhandlingarna mellan Industrifacket och arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin pågick i mer än fyra månader utan resultat.

Två medlingsbud av riksförlikningsmannen, motsvarande svenska MI, förkastades. Facket tog också till stridsåtgärder för att driva på förhandlingarna. I december genomförde Industrifacket tillsammans med två andra förbund en tredagarsstrejk. I november utlyste facket också förbud mot arbete på övertid i flera branscher inom teknologiindustrin.

Industrifackets ordförande Riku Aalto anser att det viktigaste är att den oavlönade arbetstidsförlängningen på 24 timmar försvinner. Den ingick i konkurrenskraftsavtalet från 2016 och det har varit den stora tvistefrågan i förhandlingarna.

– Bland våra medlemmar har man upplevt dem som orättvisa, så det är bra att vi nu blev av med dem, säger han i en nyhet på Industrifackets hemsida.

Riku Aalto ser löneförhöjningarna som en rimlig kompromiss.

– Slutresultatet är löneförhöjningar som tryggar en gynnsam utveckling av köpkraften hos våra medlemmar utan att det äventyrar den finländska industrins konkurrenskraft, säger han.

På Teknologiindustrins hemsida konstaterar arbetsmarknadschef Minna Helle att lösningen inte är idealisk, men som tolerabel med tanke på konkurrenskraften.

– Tyvärr främjar inte lösningen sysselsättningen på det sätt vi hade hoppats på, säger hon.

Enligt henne var lösningen den bästa i det rådande arbetsmarknadsläget, med ytterligare stridsåtgärder hängande i luften.

Förhandlingar inom flera andra branscher pågår och flera avtal ska förhandlas fram under våren.