Varslande Seko: Almega är arbetsmarknadens huliganer

2017-10-25 10:06 Lena Gunnars  
Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko, anklagar Almega för att framkalla flest konflikter på arbetsmarknaden. Foto: Anna Simonsson

Seko varslar om strejk i skärgårdstrafiken, huvudsakligen i Stockholm, och kallar motparten Almega för ”arbetsmarknadens huliganer”.

Orsaken till strejkvarslet är enligt Seko att Almega Tjänsteföretagen beslutat att säga upp Skärgårdsavtalet mitt under pågående förhandlingar och vägrat komma tillbaka till förhandlingsbordet.

”Avtalet har nu löpt ut och därför lägger vi ett strejkvarsel för att få igång förhandlingarna. Våra medlemmar kan inte vänta längre på att få ett avtal med rättvisa löner och bra anställningsvillkor”, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i ett uttalande.

Han anklagar Almega för att framkalla flest konflikter på arbetsmarknaden, och att det bara i år rör sig om tio strejkvarsel. 

” Detta blir det elfte strejkvarslet på ett Almega-område under 2017. Det är ingen slump att Almega går under namnet "arbetsmarknadens huliganer", säger Valle Karlsson, i ett pressmeddelande.

Läs också:

Läs mer: Valle Karlsson: ”Jag är mycket tuffare än vad somliga tror”

Frågan som ledde till strejkvarslet rör enligt Seko låglönesatsningen för grupperna som tjänar under 24 000 i månaden.  Lag & Avtal har tidigare berättat att Seko hävdar att låglönesatsningen ska genomföras utöver märkets löneökningar på 6,5 procent, medan arbetsgivarna anser att låglönesatsningen ska räknas in i märket.

Almega Tjänsteföretagen skriver i ett pressmeddelande att Seko erbjudits ett nytt löneavtal i nivå med arbetsmarknaden i övrigt och att hänsyn där har tagits till Sekos intresse av en låglönesatsning, trots att avtalet redan från början innehåller en löneutvecklingsgaranti de första nio åren i yrket.

” Trots det väljer Seko, som är ett LO-förbund, att återigen varsla om strejk inom ett Skärgårdstrafiken där de anställde tjänar i genomsnitt drygt 27 000 kr i månaden. En strejk drabbar boende i skärgården både i Stockholm och Göteborg samt Djurgårdsfärjan i Stockholm”, skriver arbetsgivarorganisationen.

Strejkvarslet är i två steg. Det första innebär nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning/bemanning på företaget inom avtalsområdet Skärgårdstrafik.  Stridsåtgärderna träder i kraft den 3 november klockan 12.

Det andra steget är arbetsnedläggelse, strejk, för allt arbete som Sekos medlemmar gör på företag inom detta avtalsområde. Arbetsuppgifterna försätts i blockad. Varslet omfattar också övertidsblockad, för samtliga Sekos medlemmar anställda inom avtalsområdet Skärgårdstrafik samt nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning/bemanning inom hela avtalsområdet.

Stridsåtgärderna träder kraft den 14 november 2017 kl. 12.00

 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna