Avtalsrörelsen

Vision: Mannen blev dubbelt diskriminerad

Mannen uppfyllde samtliga krav som ställdes på jobbet som bibliotekstekniker. Men tjänsten gick till en person som saknade erfarenhet från biblioteksarbete. Nu stämmer Vision Stockholms stad för dubbel diskriminering.

Publicerad

Vision stämmer Stockholm stad för diskriminering på grund av ålder och etnisk härkomst.

Mannen var matematiklärare i Turkiet. När han kom till Sverige gick han så småningom, i slutet på 1990-talet, en Komvux-utbildning till it-tekniker. Han fick anställning i Järfälla kommun som it-tekniker på biblioteket år 2000. Där hade han hela ansvaret för driften av bibliotekens lokala och interna nätverk.

Han blev av med jobbet i en omorganisation för två år sedan. När han såg Stockholms stad utlysa en tjänst som it-bibliotekarie sökte han jobbet. Hans meriter stämde helt överens med kraven i annonsen, som lockade ett tjugotal sökande.

Ingen av de fyra som kallades till intervju hade erfarenhet från biblioteksarbete, som är en väldigt speciell form av it-arbete, enligt stämningsansökan.

Arbetsgivaren, som har bevisbördan har inte gett några sakliga skäl till varför han inte kallades till intervju och inte anställdes. I tvisteförhandlingarna nämndes att någon ska ha sagt att hans svenska var svår att förstå.

Förbundet anser att det är uppenbart att förbundsmedlemmen är diskriminerad på grund av sin ålder – 61 år– och sin etniska härkomst, turkisk.

Därför stämmer förbundet arbetsgivaren Stockholms stad och kräver 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till sin medlem.

Mål A 118/15