Efter slöjförbudet – rektor lämnar Skurup

2020-04-17 14:13  
Mattias Liedholm fotograferad i samband med TT:s tidigare intervju om kommunpolitikerna i Skurups beslut om slöjförbud i skolan. Foto: Johan Nilsson/TT

(Uppdaterad) Den rektor som ifrågasatte slöjförbudet i skånska Skurup lämnar sin post.

Under påskhelgen stängdes rektor Mattias Liedholm på Prästamosseskolan av och Skurups kommun meddelade att han skulle utredas för "allvarliga brister i ledarskap". Men nu meddelar Liedholm, som hårt kritiserat kommunens beslut att införa slöjförbud i skolan, att han och kommunen går skilda vägar.

Beskedet lämnas via ett inlägg på sociala medier, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Läs mer: Expert: Rätt att trotsa slöjförbud

”Det är med sorg men samtidigt lättnad jag meddelar att Skurups kommun och jag i dag går skilda vägar”, skriver Mattias Liedholm på sin Facebooksida och fortsätter:

”Arbetsgivaren vill att jag ska lämna. Fortfarande finns ingen formell orsak för mig att bemöta, och visst hade jag kunnat driva den här processen hela vägen.
Men det kommer till en punkt när man inte orkar mer. Den punkten kom jag till igår när jag fick ta del av en ljudinspelning där förvaltningsledningen försöker tysta min personal och sprida osanningar under rådande process. När jag slår upp tidningen och ser att den ledande politikern sprider rykten som jag inte tillåts bemöta. Jag insåg helt enkelt att detta aldrig kommer ta slut. Därför lämnar jag idag.”

Skurups kommun skriver i ett pressmeddelande att Mattias Liedholm slutar som rektor den 19 april. Biträdande förvaltningschef Ulrika Fridh ska tillträda som tillförordnad rektor.

Läs mer: Slöjförbudets effekt: Fler bär slöja

I december beslutade Skurups kommunfullmäktige i enlighet med en SD-motion att införa förbud i skolan mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever eller personal.

Debatten har rasat i medierna. Rektor Mattias Liedholm vägrade följa beslutet och fick stöd av Skolverket, som anser att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten. Ärendet om slöjförbud ska prövas i förvaltningsrätten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer