LO:s murar håller än

2019-03-21 00:00 Calle von Scheele  
I den nyss avslutade hamnkonflikten försökte fristående Hamnarbetarförbundet spräcka den skyddsmur som LO byggt upp mot fri konkurrens och dumpade löner och villkor. Lag & Avtal reder ut effekterna av den konflikten. Illustration: Ola Skogäng

När Hamnarbetarförbundet nyligen fick ett så kallat andrahandsavtal löstes en mångårig konflikt mellan Hamnarbetarna, Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar.

I den nyss avslutade hamnkonflikten försökte fristående Hamnarbetarförbundet spräcka den skyddsmur som LO byggt upp mot fri konkurrens och dumpade löner och villkor.

Lag & Avtal reder ut effekterna av konflikten, hur den påverkar den aktuella strejkutredningen och konstaterar samtidigt att det finns risk för att barnmorskorna hamnar i samma problematik när de lämnar Vårdförbundet och ansluter sig till akademikerförbundet, Srat.

 

Läs alla artiklar i specialen här:

Läs mer: LO:s plan står ännu ohotad

Läs mer: ”Svenskt Näringsliv hade kunnat skruva i alla strejkrättsreglerna”

Läs mer: Barnmorskor riskerar ny ”hamnarbetarkonflikt”

Läs mer: Forskaren kritisk till förslaget om strejkrätt

För prenumeranter:

Läs mer: Ingen fri konkurrens mellan TCO-förbunden

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer