Pilotstrejken: Ta ert förnuft till fånga

2019-04-26 09:41 TT  
STREJK. Pilotföreningen säger att fokus under förhandlingarna inte handlat om lön, utan om avtal som sagts upp som rör rollfördelning, förutsägbarhet och samverkan mellan piloter och företaget. Foto: TT-Bild

Pilotstrejken har brutit ut efter att samtalen mellan SAS och flygbolagets piloter inte nått någon lösning. Förhandlingschefen för Transportföretagens flygbranschavdelning tycker att piloterna bör "ta sitt förnuft till fånga".

Runt 70 000 resenärer drabbas i dag när piloter i Sverige, Danmark och Norge nu strejkar.

Redan under torsdagskvällen meddelade bolaget att 205 flygningar har ställts in på fredagen. Under morgonen meddelade SAS att ytterligare 110 flyg ställs in. Svenska, danska och norska piloter strejkar nu, och flygningar till och från alla länderna berörs.

På Arlanda står ett hundratal strandade resenärer och väntar. Alla kollar med jämna mellanrum sina mobiler i hopp om besked – på något sätt kanske de ändå kan komma iväg, trots SAS-piloternas strejk.

Prästen Ronny Nygren åkte från Hjo till Arlanda tidigt i morse, med hopp om att komma iväg till Rom tillsammans med kyrkans ungdomsgrupp.

– Vi vill gärna komma iväg. Eftersom att de ska boka om biljetter när det är strejk så chansade vi och åkte upp hit och hoppas på att komma vidare, säger han till TT.

Han är kluven till strejken.

– Jag tycker att det är både bra och dåligt. Bra för de arbetsförhållanden de slåss för, men sedan kan man kanske fundera på de 13 procenten jämfört med andra svenskar som jobbar har i lön. Det är tudelat, säger Ronny Nygren.

Enligt SAS påverkas omkring 70 procent av bolagets flygningar vid strejken, då resterande utförs av samarbetspartners.

– Vi har många resenärer som är oroliga och vi väljer då att som förebyggande åtgärd ställa in de här flygen. Vi tycker att det är bättre att få den här informationen i god tid, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Läs mer: Efter AD-dom: Pilotfacket varnar för inhyrda flygbolag

Hon säger vidare att bolaget gör allt det kan för att boka om kunder till andra bolag. Under helgen handlar det om ytterligare 100 000 drabbade resenärer. Bolaget har erbjudit dem som har flygningar bokade under fredag, lördag, söndag och måndag att boka om utan kostnad.

– Skulle det bli så att det blir en störning kontaktar vi alltid resenärerna via sms, säger Freja Annamatz.

"Det är djupt olyckligt att den här pilotkonflikten nu drabbar våra kunder. SAS är beredda att fortsätta förhandla, men kraven skulle få mycket allvarliga konsekvenser för företaget om de uppfylldes", skriver Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS i ett mejl.

Förhandlingschefen för Transportföretagens flygbranschavdelning, Torbjörn Granevärn, tycker att piloterna bör "ta sitt förnuft till fånga".

"Vi hade önskat att piloterna tagit ett större ansvar i den här situationen. Men piloterna står kvar vid sitt extrema löneanspråk om 13 procent mer trots redan hög snittlön på 93 000 kronor i månaden", säger han i ett uttalande till TT.

Läs mer: ”Hyrflyg ska inte ersätta befintliga personalen”

Pilotföreningen säger i sin tur att lönesiffran är felaktig och att fokus under förhandlingarna inte handlat om lön, utan om avtal som sagts upp som rör rollfördelning, förutsägbarhet och samverkan mellan piloter och företaget.

– Det man gör är att svartmåla oss och det försvårar processen. Nästan var fjärde SAS-flyg flygs av underleverantörer och vi vill veta hur vår framtid ser ut, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för Svensk pilotförenings SAS-sektion.

Han håller med arbetsgivaren om att utgången är olycklig.

– Det känns fruktansvärt misslyckat för alla parter. Vi har misslyckats gentemot passagerarna, säger han.

– Det handlar om våra jobb och vår framtid, säger Wilhelm Tersmeden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna