Arbetsdomstolen

Sjukanmälde sig för sent - förlorade jobbet

SOS-operatören blev uppsagd efter att ha sjukanmält sig för sent upprepade gånger. Fackförbundet Unionen stämmer arbetsgivaren inför AD och anser att förseningarna berodde på hans psykiska sjukdom.

Publicerad

Operatören anställdes på SOS Alarm i januari 2015 och hade normal frånvaro de två första åren. När han skulle komma tillbaka i tjänst efter en föräldraledighet i november 2017 hade han drabbats av psykisk ohälsa i form av depressioner och ångest med bland annat panikångestattacker.

Han blev stressad inför att åter börja besvara 112-samtal igen och informerade sina chefer om problemen. Han fick då ett två veckors inskolningsschema men när han ett par månader senare påtalade problemen fick han ingen respons.

I stället sjukskrevs han, först på heltid och därefter på deltid med upptrappning mot heltid. Under rehabiliteringen önskade han bli av med SOS-samtalen för att i stället ägna sig åt andra uppgifter men då valde arbetsgivaren att begränsa hans uppgifter till just SOS-samtalen. Villkoren för att han skulle få tillbaka uppgifterna var att han klarade att arbeta 60 dagar i streck utan frånvaro.

Han mådde sämre och sämre och började brottas med självmordstankar. Under rehabiliteringsperioden hade han korttidsfrånvaro vid fyra tillfällen. Då började arbetsgivaren kräva in så kallade förstadagsintyg och detta tillsammans med kravet på 60 frånvarofria dagar ledde, enligt förbundet, till en kraftig stress- och ångestreaktion.

Den 3 maj 2018 fick han en skriftlig erinran för att han vid upprepade tillfällen kommit inför sent med sin sjukanmälan. Två veckor senare varslades han om uppsägning på grund av att han dagen efter erinran kommit in för sent med en sjukanmälan, en halvtimme innan arbetspasset började. Den 8 juni verkställdes uppsägningen.

Unionen begär nu bland annat ekonomiskt skadestånd för inkomstförlusten och allmänt skadestånd med 120 000 kronor för brott mot Las.