Nyheter

Tore Sigeman mest inflytelserika arbetsrättaren

Tore Sigeman

Självklar etta på Lag & Avtals lista över landets mest inflytelserika personer i arbetsrätt är Tore Sigeman, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Publicerad Uppdaterad

- Tore Sigeman knep snabbt initiativet i Laval-debatten om EG-rättens påverkan på den svenska modellen. Med debattartiklar, genom att sia om utgången i EG-domstolen och genom sin inlaga till Arbetsdomstolen i Laval-målet är frågan om inte domarna i Luxemburg ändå lyssnade på professor Sigeman, säger Johanna Kronlid, chefredaktör på Lag & Avtal.
De som Lag & Avtal talat med är alla imponerade av Tore Sigemans träffsäkra analys och vetenskaplighet i Laval-målet. Egentligen kanske det inte är så underligt. Att jämföra olika länders arbetsrättssystem är en av hans specialiteter. Sedan länge har han varnat för att de svenska försöken att implementera EG-rätten har varit halvhjärtade. Men att många anser att han är den mest inflytelserika personen inom arbetsrätten just nu, tar han med ro.
- Inflytande i någon formell bemärkelse kan det ju knappast vara fråga om, säger han.
Arbetsrättens tio-i-topp innehåller många namnkunniga personer, men bara en kvinna, Sofia Appelgren, ägare till den salladsbar i Göteborg som uppmärksammades stort i medierna förra året.
- Att bara en kvinna, som inte ens är arbetsrättare, tog sig in på listan och det på tionde plats säger ju också något om branschen, säger Johanna Kronlid.
Något överraskande är att mannen med den yttersta makten, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, inte platsar på listan. Men det bekymrar honom inte.
- Poängen är att det är parterna som sitter på de flesta nycklarna när det gäller förhållandet på arbetsmarknaden. Och så ska det också förbli, säger han.
Så, vilka fler är med på tio-i-topp-listan? Här är alla namnen:
1. Tore Sigeman, Professor emeritus, Uppsala universitet
2. Michaël Koch, Arbetsdomstolens ordförande och administrative chef
3. Erland Olausson, LOs avtalssekreterare och förste vice ordförande
4. Kent Källström, Professor i civilrätt, Stockholms universitet
5. Anders Weihe, Teknikföretagens chefsjurist
6. Lars Gellner, Arbetsrättsjurist på Svenskt näringsliv
7. Dan Holke, Chef på LO-TCO Rättsskydd
8. Anders Elmér, Advokat och delägare i Elmzell Advokatbyrå AB
9. Jan-Peter Duker, Vice vd i Svenskt Näringsliv
10. Sofia Appelgren, entreprenör
Listan presenterades på tisdagskvällen i samband med Lag & Avtals 30-årsjubileum. Samtidigt lanserades tidningens nya form.
Listan är summan av ett stort antal telefonsamtal med namnkunniga arbetsrättare som fritt fått "nominera" vilka de tycker bäst passar in på beskrivningen "arbetsrättens mest inflytelserika".
En längre intervju med Tore Sigeman finns att läsa i senaste numret av Lag & Avtal, utgivningsdag torsdag den 24 april. Där finns även citat om varje person på listan liksom en intervju med Sofia Appelgren och Sven Otto Littorin.

Läs mer: